ComputerComputer
Door 21 december 2021 Lees verder →

Fraaie kerstportretten maken

Iedereen weet dat 21 december de kortste en donkerste dag van het jaar is. Op deze dag staat de zon op haar laagste punt aan de zuidelijke hemel. Voor fotografen is deze periode het ideale moment om creatief met daglicht aan de slag te gaan. Zowel met kunstlicht als met de helderheid van het natuurlijke winterlicht. Om dit moment te vieren daagde Sony enige tijd geleden diverse Europese portretfotografen uit het winterlicht achterna te gaan en beelden vast leggen met het Sony 100mm F2.8 GM objectief. De Nederlandse portretfotograaf Marco ter Beek, geeft een aantal tips voor het maken van fraaie kerstportretten.

Om gloeiend licht goed tot zijn recht te laten komen biedt een onscherpe achtergrond meer zachtheid. Het Sony 100mm F2.8 GM objectief van Sony biedt fotografen de mogelijkheid om dit soort beelden eenvoudig vast te leggen. De Smooth Trans Focus-optica van de lens produceert een hoge resolutie en een schitterende achtergrondonscherpte (bokeh). Ongeacht in welke lichtsituatie de foto gemaakt wordt. Dankzij de fraaie ondiepe scherptediepte en het 11-bladige diafragma van de lens blijft de voorgrond scherp. In combinatie met het optische apodisatie-element worden lichtelementen omgezet in vloeiende cirkels. Van kerstverlichting en de sterren over de stadsskylines tot de verlichting van straten en winkeletalages, elke lichtbron zal uitstekend worden vastgelegd. Zo kan zelfs de achtergrond een fascinerend onderdeel worden van de foto. De Nederlandse portretfotograaf Marco ter Beek geeft hieronder een aantal tips om zelf ook prachtige foto’s te maken tijdens de wintermaanden:

Bokeh

Een mooie bokeh effect (mooie ondiepe scherptediepte) kan worden gegenereerd door een groot diafragma te gebruiken. Dit doe je door het diafragmagetal (f-waarde genoemd) van je lens zo laag mogelijk te zetten. Oftewel een f-waarde van 1.8 geeft een sterker bokeh effect dan een f-waarde van 5.6. Om het onderwerp van de foto duidelijk naar voren te laten komen is het belangrijk deze scherp te houden en de omgeving relatief wazig (bokeh-effect).

Bij een groter diafragma wordt alles dat afwijkt van het scherptepunt wazig. Hoe verder de objecten van dit punt afstaan, des te waziger het wordt. Bij het maken van mijn foto heb ik de voorste kerstverlichting ongeveer 4 meter van de modellen gehangen. De achterste kerstverlichting heb ik maar een meter of anderhalf van de modellen afgehangen. Op deze wijze voorkom je een ‘platte’ foto.

Kleine lichbronnen

Kleinere lichtbronnen breng je duidelijker in beeld door de sluitertijd langer te maken. Hierdoor wordt de sensor langer blootgesteld aan dit licht. De combinatie van een lage f-waarde en een langere sluitertijd zorgt voor de mooie ronde vorm die zichtbaar is in de foto. Normaal gesproken zou er een statief gebruikt moeten worden.

De Sony A7R III heeft echter een ingebouwde beeldstabilisatie over vijf assen waardoor een statief geen pré meer is. In dit geval is er wel een statief gebruikt aangezien met een langere sluitertijd van vijf seconden is gewerkt.

Lange sluitertijd

De modellen scherp in beeld krijgen was een lastig onderdeel. Er werd namelijk gebruik gemaakt van een langere sluitertijd. Om dit voor elkaar te krijgen was het belangrijk in een zeer donkere ruimte te werken. Zodoende werd bij het openen van de sluiter alleen het licht van de lampjes geregistreerd door de sensor.

Om vervolgens de modellen nog in beeld te krijgen heb ik – zoals dat zo mooi heet – geflitst op het tweede gordijn. Oftewel, wanneer de sluiter weer ging sluiten werd er nog even snel geflitst waardoor de modellen in beeld kwamen.

Kerstbelichting

Op bijgaande foto zie je mooie lichtstralen om de modellen heen bewegen. In werkelijkheid is dit mijn assistent met zwarte kleding aan die met kerstbelichting om de modellen heen rent. Om de kerstbelichting duidelijk uitgelicht te krijgen heb ik de sluitertijd op 5 seconden gezet.

Dankzij de zwarte kleding werd mijn assistent niet vastgelegd op de foto. Vervolgens is er weer gebruik gemaakt van het ‘flitsen op het tweede gordijn’ om de modellen in beeld te krijgen.

Kijk voor meer informatie op www.sony.nl en marcoterbeekphotography.com.

Geplaatst in: Portretfotografie