ComputerComputer
Door 19 februari 2018 Lees verder →

Nikon D850

Nikon heeft met de D850 een nieuw topmodel in hun reeks professionele full-frame reflexen op de markt gebracht. Deze nieuwe digitale reflex heeft een CMOS-beeldsensor met 45,7 miljoen effectieve pixels, het gerenommeerde Nikon Expeed 5 beeldverwerkingssysteem en een 153-punts autofocussysteem. Verdere kenmerken zijn een 4K-videofunctie, 64-25600 ISO-bereik, twee kaartslots (SD en XQD), anti-stofsysteem, onderwerpherkenningssysteem en diverse ingebouwde creatieve beeldbewerkingsfuncties. Dit alles zit verpakt in een robuust gebouwde, weersbestendige body. Wij voelden de Nikon D850 kit met het 24-120mm zoomobjectief uitgebreid aan de tand.

De Nikon D850 heeft een robuuste constructie waarbij een duurzame magnesiumlegering is gebruikt voor de boven- en achterkant van de camera. De camera is weersbestendig en bezit een 46,9-megapixel CMOS-beeldsensor in FX-formaat (full-frame) met de afmetingen 35,9×23,9 mm. De Nikon D850 beschikt verder over het nieuwe Expeed 5 beeldverwerkingssysteem van Nikon. Het ISO-bereik loopt van 64 tot en met 25600 ISO, maar kan worden verlaagd naar 32 ISO en verhoogd naar maximaal 102.400 ISO. De camera beschikt verder over DDL-lichtmeting met RGB-sensor met circa 180K pixels en een 153-punts autofocussysteem. Al deze zaken moeten voor een nauwkeurige autofocus, belichting en witbalans zorgdragen. De Nikon D850 is met 7 beelden per seconde erg snel, zodat men gemakkelijk snel bewegende onderwerpen vastlegt. In combinatie met de MB-D18 multifunctionele battery pack kan men zelfs tot maximaal 9 bps vastleggen. De Nikon D850 beschikt verder over een anti-stofsysteem waarbij het optische laagdoorlaatfilter van de sensor vibreert bij het in- en uitschakelen om losse stofdeeltjes van het beeldsensoroppervlak te verwijderen. Via een menu-instelling is het reinigingssysteem in te stellen op reinigen alleen bij het aanzetten, alleen bij uitzetten, bij aan- en uitzetten of helemaal uit. Via de optie Nu reinigen kan men ook tussentijds de sensor reinigen. Ook is het mogelijk een stof-referentiefoto te maken, die dan op de computer gebruikt kan worden voor het verwijderen van stofjes via de Nikon Capture NX software. Onze ervaringen met dit anti-stofsysteem zijn overigens niet geweldig.

LCD-kleurenscherm

De Nikon D850 bezit een aanraakgevoelig en kantelbaar 3,2 inch TFT-kleurenscherm met een resolutie van 2.359.000 beeldpunten. Handig als men vanuit lage of hoge standpunten wil fotograferen. De helderheid van de monitor wordt automatisch aangepast aan de omgeving. Standaard worden op dit scherm de nodige camera-instellingen getoond. Door te drukken op de knop Info (rechts op de body) kan men vlot de nodige instellingen wijzigen. De D850 beschikt uiteraard ook over een Live View-modus. Om in deze stand automatisch scherp te kunnen stellen beschikt de reflex over contrastdetectie. Hierbij maakt de camera gebruik van het contrast in het beeld om scherp te stellen. Via de zoomknoppen links van het TFT-kleurenscherm kan eventueel ook nog worden in- en uitgezoomd om de scherpte te controleren. Dat is vooral handig bij macrofotografie. Eventueel kan men via de knop Info rasterlijnen op het scherm tonen. Dat is bijvoorbeeld handig voor het maken van landschaps- en architectuuropnamen De speciale Live View-schakelaar bezit een aparte videostand. De Live View knop is dusdanig gepositioneerd dat deze met de duim gemakkelijk te bereiken is. Hierdoor is het systeem gemakkelijk te activeren. Prima!

Opnamemenu

De meeste essentiële camera-instellingen kan men vlot via de Info-knop bereiken en wijzigen. In het Opnamemenu zijn nog meer zaken in te stellen. Het menu telt zeven tabs, te weten Weergavemenu, Foto-opnamemenu, Filmopnamemenu, Menu persoonlijke instellingen, Setup-menu, Retoucheermenu en Mijn menu. In het Weergavemenu vindt u opties met betrekking tot het weergeven van de gemaakte beelden. In het Foto-opnamemenu kunnen zaken als beeldkwaliteit, beeldformaat, witbalans, vertekeningscorrectie, Picture Control en dergelijk worden ingesteld. In het Filmopnamenu vindt men alle instellingen met betrekking tot de filmfunctie, in het Setup-menu kan men tal van camera-instellingen aanpassen en het Retoucheermenu biedt opties om gemaakte opnamen eventueel in de camera te bewerken. Zo kan men onder andere een gemaakt beeld bijsnijden, het formaat wijzigen, een rode-ogencorrectie uitvoeren, een beeld rechtzetten, een vertekenings- of perspectiefcorrectie toepassen, D-Lichting of een filter toepassen. Bij het laatste heeft men de keuze uit een skylight of warm filter. Jammer, dan een Neutral Density (ND) verloopfilter ontbreekt. In Mijn menu kan men in een oogopslag zien wat men recent heeft gewijzigd aan de camera-instellingen. Als men zijn camera eenmaal naar eigen wens heeft ingesteld, dan heeft men deze menu’s veelal niet meer nodig, want de meest belangrijke instellingen kan men oproepen via de Info-knop.

Lichtmeting

De Nikon D850 beschikt over vier lichtmeetmethoden, te weten Matrixmeting, Centrumgerichte meting, Op hoge lichten gerichte lichtmeting en Spotmeting. De stand Matrix omvat 3D-kleurenmatrixmeting III (G-, E- en D-type objectieven), kleurenmatrixmeting III (overige CPU-objectieven) en kleurenmatrixmeting beschikbaar bij objectieven zonder CPU als de gebruiker de objectiefgegevens opgeeft. De Centrumgericht-meting wordt voor 75% bepaald door een cirkel van 12 mm in het midden van het beeld. Diameter van de cirkel kan eventueel worden gewijzigd in 8, 15 of 20 mm of de meting kan worden gebaseerd op het gemiddelde van het hele beeld (objectieven zonder CPU gebruiken een cirkel van 12 mm of het gemiddelde van het hele beeld). Spotmeting vindt plaats door middel van een cirkel van 4 mm (circa 1,5% van het beeld) in het midden van het geselecteerde scherpstelpunt (of in het middelste scherpstelpunt als een objectief zonder CPU wordt gebruikt). De optie Op hoge lichten gericht is beschikbaar bij G-, E- en D-type objectieven (equivalent met centrumgericht wanneer andere objectieven worden gebruikt).

 

Beeldfuncties

Via de optie Picture Control kan men de eigenschappen van JPEG-beelden beïnvloeden. De stand Picture Control kent acht standen: Automatisch, Standaard, Neutraal, Levendig, Monochroom, Portret, Landschap en Gelijkmatig. Deze opties zijn eventueel allemaal aan de eigen smaak aan te passen voor wat betreft verscherping, lokaal contrast, contrast, helderheid, verzadiging en tint. De functie Actieve D-Lighting past het contrast tussen de lichte en donkere delen van het beeld aan door plaatselijk tooncorrecties toe te passen tijdens het maken van de opname. Het verloren gaan van details, bijvoorbeeld bij opnamen die zijn gemaakt in situaties met een hoog contrast, wordt hiermee volgens Nikon voorkomen. Een andere handige beeldinstelling in het Opnamemenu is Ruisonderdrukking voor lange tijdopnamen. Ook kan men time-lapse opnamen maken via eenvoudige menubewerkingen zonder dat u uitgebreide berekeningen en bewerkingen hoeft uit te voeren. Gebruik intervalopnamen om de sluiter met vooraf ingestelde intervallen te ontspannen. In de HDR-stand (hoog dynamisch bereik) wordt telkens wanneer de sluiter ontspant één overbelicht en één onderbelicht beeld opgenomen. Het bereik kan worden uitgebreid tot ±3 LW voor verschillende effecten, vol verzadiging en toongradaties, waarbij de geleidelijke overgang tussen de twee belichtingen kan worden aangepast voor een natuurlijker resultaat.

Filminstellingen

Zoals zoveel moderne reflexen kunt u met de D850 naast fotograferen ook videoclips opnemen. Door de mogelijkheid verschillende objectieven te gebruiken kunt u een geheel eigen wending aan uw filmprojecten geven. Ook kunt u voordat u gaat filmen de emotionele impact van de filmopnamen vergroten met behulp van de Picture Control instellingen. Met de filmfunctie van de D7850 kunt u videoclips in 4K UHD beeldkwaliteit (3840×2160 pixels, 30p (progressief), 25p of 24p) met stereogeluid opnemen. Via de optie Filminstellingen in het Opnamemenu kan de gewenste filmkwaliteit worden ingesteld. Er kan worden gekozen uit de beeldformaten 3840×2160, 1920×1080, 1280×720 of 1920×1080 (slow motion). Via de menuoptie Microfoongevoeligheid kan de gevoeligheid van de (ingebouwde of externe) microfoon worden ingesteld of eventueel worden uitgezet. Via de optie Bestemming kunt u opgeven op welke geheugenkaart de videobeelden moeten worden opgeslagen. Handig, want zo kunt u alle stilstaande beelden op de ene geheugenkaart en alle videobeelden op de andere geheugenkaart opslaan. Het maken van videoclips is verder vrij simpel: u activeert de Live view filmoptie via de Lv-knop en drukt vervolgens op het rode knopje bovenop de body en uw digitale reflex maakt een video-opname! Druk nogmaals op dit knopje om de opname te beëindigen. De videokwaliteit is zonder meer goed te noemen. De beelden worden in MPEG4-formaat opgeslagen en kunnen dankzij de aanwezige HDMI-poort direct op een 4K-TV vanuit de camera worden afgespeeld. Via dezelfde poort kunnen uiteraard ook de gemaakte foto’s op een TV worden afgespeeld.

Praktijk

De body weegt met accu en geheugenkaart circa 1005 gram. Dat lijkt voor een 47-megapixel full-frame reflex alleszins redelijk, maar de complete set – body en 24-120 mm/4G kitlens – weegt ruim 1,7 kg! Dat is een flink stuk zwaarder dan bijvoorbeeld de Sony A7R III met 24-105mm zoomobjectief. De Nikon D850 ligt dankzij de royale voorgevormde grip prima in de hand en ook de meeste bedieningsknoppen zijn goed gepositioneerd. De AEL/AFL- en Live View-knop zijn goed bereikbaar. Ook vinden wij het prettig dat de aan/uit-schakelaar onder de ontspanknop is gepositioneerd, zodat deze met de wijsvinger te bedienen is, in plaats van met een knop ergens achterop de body. De D850 start lekker vlot op en ook de ontspanvertraging is dik in orde. De maximale opnamesnelheid bedraagt 7 beelden per seconde. Het zoekerbeeld (met een beelddekking van circa 100% en een vergroting van 0,75x ) is helder en ook de ingespiegelde informatie, zoals sluitertijd, diafragma, ISO-waarde enzovoort, is in één oogopslag te zien. Kortom, de ergonomie van de D850 is – zoals we van Nikon inmiddels wel gewend zijn – dik in orde. Het standaard kitobjectief is het AF-S Nikkor 24-120 mm/F4G ED VR zoomobjectief. Dat is een goed presterend kitobjectief met een prima zoombereik, maar kwalitatief geen hoogvlieger.

Beeldkwaliteit

De Nikon D850 bezit een 46,9-megapixel beeldsensor (in FX-formaat), waarvan er 45,7 miljoen pixels effectief worden gebruikt. Dat resulteert in een maximale beeldkwaliteit van 8256×5504 pixels (Groot). Er kan ook gekozen worden voor 6192×4128 (Middel) of 4128×2752 (Klein) pixels. Voor wat betreft het opslagformaat kan er worden gekozen uit JPEG en/of NEF (RAW). In de stand JPEG kan er voor wat betreft compressie gekozen worden uit de standen Basis, Normaal en Fijn. Wij hebben onze JPEG-testopnamen gemaakt in de hoogste resolutie met kleurruimte sRGB en compressiestand Fijn.

Kleurstanden

Voor wat betreft kleurweergave hebben we de standaardinstelling Automatisch gebruikt. Via de optie Beeldinstelling instellen kan men de kleurweergave eventueel aanpassen. Uiteraard hebben we diverse zaken in ons testlab aan een nader onderzoek onderworpen. Hier bleek dat de instelling Standaard zeer licht verzadigd is. De stand Neutraal is inderdaad redelijk neutraal en de stand Levendig is stevig verzadigd. De vierde stand is Monochroom en bij de standen Portret en Landschap ligt het accent respectievelijk op huidtinten en blauwe en groene kleurtonen. De fotograaf kan overigens al deze beeldinstellingen voor wat betreft verscherping, contrast, helderheid, verzadiging en tint aan de eigen smaak aanpassen.

Beeldruis

De opnamen uit de Nikon D850 zien er over het algemeen prima uit, met de kanttekening dat de camera bij een hoog contrast de neiging heeft om iets onder te belichten. De automatische witbalans liet geen steekje vallen bij onze testopstelling: het beeld werd zonder enige zweem vastgelegd. Scherpte en contrast zijn prima en op het gebied van beeldruis presteert de D850 zoals we inmiddels van Nikon gewend zijn: uitstekend. Beelden tot en met 6400 ISO zijn prima bruikbaar. Daarboven neemt de ruis wel snel toe. De hoogste standen zouden we vermijden. Al met al levert de D850 fraaie beelden. Bekijk de testopnamen en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

pixelmania.nlDe Nikon D850 is voor professionals met veel Nikon glas een uitstekende keuze. De reflex presteert uitstekend, maar oogt anno 2018 wel wat lomp. Fotografen die niet veel Nikon glas bezitten en die op zoek zijn naar een full-frame camera met een hoge resolutie zouden dan ook zeker de lichtere en goedkopere Sony A7R III in hun overweging mee moeten meenemen. De Nikon D850 heeft momenteel een winkelprijs van circa € 3.799,- (body) en € 4.599,- (body en 24-120 mm kitlens). Op basis van de degelijke constructie en uitstekende beeldkwaliteit kennen wij de Nikon D850 dan ook een Pixelmania Award toe in de categorie digitale reflexcamera’s. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.nikon.nl.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Reflexen