ComputerComputer
Door 7 februari 2019 Lees verder →

Nikon Z7

Nikon heeft met de Z7 voor het eerst een full-frame Nikon-systeemcamera met bijbehorende Nikkor Z-objectieven op de markt gebracht. De Z7 is uitgerust met een 46,9-megapixel BSI CMOS-beeldsensor, de nieuwste beeldverwerkingsengine Expeed 6, een standaard gevoeligheidsbereik van 64 tot 25.600 ISO, en een hybride autofocussysteem met 493 scherpstelpunten. Verdere kenmerken zijn een 4K-videofunctie, een XQD-kaartslot, anti-stofsysteem, onderwerpherkenningssysteem en diverse in de camera ingebouwde creatieve beeldbewerkingsfuncties.

Centraal in het nieuwe Nikon Z-systeem staat een nieuwe vatting met een grotere diameter dan voorheen, die meer mogelijkheden voor objectiefontwerp en nieuwe creatieve mogelijkheden binnen bereik brengt. Het Z-vattingsysteem omvat een verscheidenheid aan krachtige objectieven, inclusief het meest lichtsterke objectief in de geschiedenis van Nikon met F0.95. Daarnaast is er een FTZ-vattingsadapter beschikbaar die compatibel is met bestaande Nikkor-objectieven met F-vatting. De Nikon Z7 heeft een robuust gebouwde, weersbestendige body waarbij een duurzame magnesiumlegering is gebruikt. Het hart van de camera wordt gevormd door een 46,9-megapixel CMOS-beeldsensor in FX-formaat (full-frame) met de afmetingen 35,9×23,9 mm en het nieuwe Expeed 6 beeldverwerkingssysteem van Nikon. Het ISO-bereik loopt van 64 tot en met 25600 ISO, maar kan worden verlaagd naar 32 ISO en verhoogd naar maximaal 102.400 ISO. De camera beschikt verder over DDL-lichtmeting met en RGB-sensor met circa 180K pixels en een 493-punts autofocussysteem. Al deze zaken moeten voor een nauwkeurige autofocus, belichting en witbalans zorgdragen. De Nikon Z7 is met maximaal 9 beelden per seconde redelijk snel, zodat men gemakkelijk snel bewegende onderwerpen vastlegt.

Elektronische zoeker

De Nikon Z7 beschikt uiteraard over een elektronische zoeker. Deze heeft een OLED-scherm van ongeveer 3.690.000 beeldpunten, een beelddekking en vergroting van respectievelijk circa 100% en 0,8× en een diagonale kijkhoek van circa 37 graden. Bovendien is op het beschermende glas van het oculair een fluorcoating aangebracht dat vuil effectief afstoot. Onderaan het scherm worden in een zwarte balk diverse actuele camera-instellingen, zoals de geselecteerde lichtmeetmethode, programmakeuze, sluitertijd, diafragma, accustatus, ISO-waarde en resterende opslagcapaciteit, getoond. Ook kan het Info-menu in de elektronische zoeker worden weergegeven, waardoor gebruikers snel allerlei opname-instellingen, zoals Picture Control, beeldkwalieit, flitsstand, WiFi-verbinding, ontspanstand, AF-veldstand, witbalans, beeldformaat, lichtmeting, actieve D-lighting, vibratiereductie en scherpstelstand, kunnen bekijken en aanpassen zonder op het LCD-scherm te moeten kijken. Daarnaast bevindt zich rechts bovenop de camera een klein schermpje waarop informatie over de camera-instellingen wordt weergegeven, net als bij geavanceerde digitale reflexcamera’s. Getoond worden sluitertijd, diafragma, accustatus, ISO-waarde, drive modus en resterende opslagruimte. Onder zeer specifieke omstandigheden kan dat handig zijn, maar voor de meeste gebruikers zal het overbodig zijn. De Z7 biedt verder hetzelfde bedieningsgemak en ergonomie dat Nikon al jarenlang hanteert bij de ontwikkeling van hun camera’s. De body heeft een stevige, comfortabele grip en de diverse bedieningsknoppen zijn allemaal zo geplaatst dat ze een snelle en eenvoudige bediening mogelijk maken.

Hybride-AF

De Nikon Z7 heeft 493 scherpstelpunten waardoor een brede dekking van circa 90% van het beeldveld zowel horizontaal als verticaal mogelijk is. Dit hybride AF-systeem gebruikt een algoritme dat is geoptimaliseerd voor de FX-formaat beeldsensor en kan automatisch schakelen tussen scherpstelling met fasedetectie in het filmvlak en scherpstelling met contrastdetectie. De Z7 beschikt verder over vier lichtmeetmethoden, te weten Matrixmeting, Centrumgerichte meting, Spotmeting en Op hoge lichten gerichte lichtmeting. Bij Centrumgerichte meting wordt de meting voor 75% bepaald door een cirkel van 12 mm in het midden van het beeld of de meting kan in plaats daarvan worden gebaseerd op het gemiddelde van het hele beeld. Spotmeting vindt plaats door middel van een cirkel van 4 mm (circa 1,5% van het beeld) in het midden van het geselecteerde scherpstelpunt. De camera beschikt verder over een anti-stofsysteem waarbij het optische laagdoorlaatfilter van de sensor vibreert bij het in- en uitschakelen om losse stofdeeltjes van het beeldsensoroppervlak te verwijderen. Via de menu-instelling Beeldsensor reinigen is dit reinigingssysteem in te stellen op Automatische reiniging (bij uitzetten) of helemaal uit. Via de optie Nu reinigen kan men ook tussentijds de sensor reinigen. Ook is het mogelijk om een stof-referentiefoto te maken, die dan op de computer gebruikt kan worden voor het verwijderen van stofjes via de Nikon Capture NX-D software. De Z7 beschikt tevens over ingebouwde vibratiereductie (VR) in de camera. Deze beeldstabilisatie biedt correctie voor beweging langs vijf assen. De effecten van vibratiereductie zijn equivalent met een sluitertijd dat circa 5 stops korter is. Dit maakt het mogelijk om met langere sluitertijden uit de hand te fotograferen.

Opnamemenu

De meeste essentiële camera-instellingen kan men vlot via de Info-knop bereiken en wijzigen. In het Opnamemenu zijn nog meer zaken in te stellen. Het menu telt zeven tabs, te weten Weergavemenu, Foto-opnamemenu, Filmopnamemenu, Menu persoonlijke instellingen, Setup-menu, Retoucheermenu en Mijn menu. In het Weergavemenu vindt u opties met betrekking tot het weergeven van de gemaakte beelden. In het Foto-opnamemenu kunnen zaken als beeldkwaliteit, beeldformaat, witbalans, vertekeningscorrectie, Picture Control en dergelijk worden ingesteld. In het Filmopnamemenu vindt men alle instellingen met betrekking tot de filmfunctie, in het Setup-menu kan men tal van camera-instellingen aanpassen en het Retoucheermenu biedt opties om gemaakte opnamen eventueel in de camera te bewerken. Zo kan men onder andere een gemaakt beeld bijsnijden, het formaat wijzigen, D-Lichting toepassen, een rode-ogencorrectie uitvoeren, een beeld rechtzetten, en een vertekenings- of perspectiefcorrectie toepassen. In Mijn menu kan men in één oogopslag zien wat men recent heeft gewijzigd aan de camera-instellingen. Als men zijn camera eenmaal naar eigen wens heeft ingesteld, dan heeft men deze menu’s veelal niet meer nodig, want de meest belangrijke instellingen kan men vlot instellen via de Info-knop. De meest essentiële camera-instellingen zijn ook af te lezen van het kleine schermpje bovenop de body.

Beeldfuncties

Via de optie Picture Control kan men de eigenschappen van JPEG-beelden beïnvloeden. De stand Picture Control kent acht standaard beeldstanden, te weten Automatisch, Standaard, Neutraal, evendig, Monochroom, Portret, Landschap en Gelijkmatig. Deze opties zijn eventueel allemaal aan de eigen smaak aan te passen voor wat betreft (snelle) verscherping, verscherping middenbereik, lokaal contrast, contrast, helderheid, verzadiging en tint. Naast deze 8 bekende standen bezit de Z7 ook 20 creatieve beeldfuncties, genaamd Droom, Ochtend, Pop, Zondag, Somber, Dramatisch, Stilte, Verbleekt, Melancholisch, Puur, Denim, Speelgoed, Sepia, Blauw, Rood, Roze, Houtskool, Grafiet, Binair en Koolstof. De namen verraden enigszins wat men van het desbetreffende beeldeffect kan verwachten, maar wij geven er de voorkeur aan om dergelijke effecten achteraf op de computer toe te passen en niet al in de camera. Wel handig is de beeldinstelling Ruisonderdrukking voor lange tijdopnamen. Ook kan men 4K/UHD-time-lapse opnamen maken en via nabewerking van foto’s die tijdens intervalopnamen zijn gemaakt zelfs 8K-time-lapse-films. Gebruik hiervoor de optie intervalopnamen om de sluiter met vooraf ingestelde intervallen te ontspannen. In de HDR-stand (hoog dynamisch bereik) wordt telkens wanneer de sluiter ontspant één overbelicht en één onderbelicht beeld opgenomen. Het bereik kan worden uitgebreid tot ±3 LW voor verschillende effecten, vol verzadiging en toongradaties, waarbij de geleidelijke overgang tussen de twee belichtingen kan worden aangepast voor een natuurlijker resultaat.

Filminstellingen

Zoals zoveel moderne reflexen kunt u met de Z7 naast fotograferen ook videoclips opnemen. Door de mogelijkheid verschillende objectieven te gebruiken kunt u een geheel eigen wending aan uw filmprojecten geven. Ook kunt u voordat u gaat filmen de emotionele impact van de filmopnamen vergroten met behulp van de Picture Control instellingen. Met de filmfunctie van de Z7 kunt u videoclips in 4K UHD beeldkwaliteit (3840×2160 pixels, 30p (progressief), 25p of 24p) met stereogeluid opnemen. Via de optie Filminstellingen in het Opnamemenu kan de gewenste filmkwaliteit worden ingesteld. Er kan worden gekozen uit diverse filminstellingen met de beeldformaten 3840×2160 of 1920×1080 (ook slow motion). Via de menuoptie Microfoongevoeligheid kan de gevoeligheid van de (ingebouwde of externe) microfoon worden ingesteld of eventueel worden uitgezet. Het maken van videoclips is verder vrij simpel: u drukt op het rode knopje naast de ontspanknop bovenop de body en u maakt een video-opname! Druk nogmaals op dit knopje om de opname te beëindigen. De videokwaliteit is zonder meer goed te noemen. De beelden worden in MOV- of MPEG4-formaat opgeslagen. De Z7 beschikt als eerste Nikon camera ook over filmlogboekuitvoer (N-Log). Gemaakte videobeelden kunnen dankzij de aanwezige HDMI-poort direct op een 4K-TV vanuit de camera worden afgespeeld. Via dezelfde poort kunnen uiteraard ook de gemaakte foto’s op een TV worden afgespeeld.

Praktijk

De body weegt met accu en geheugenkaart circa 675 gram. De complete set – body en 24-70mm/4S kitlens – weegt circa 1,2 kg! Dat is voor een 45-megapixel full-frame camera alleszins redelijk te noemen. Ter vergelijking, de Nikon D850 weegt ruim een halve kg meer! Het standaard kitobjectief is een zeer goed presterend zoomobjectief, maar wel met een wat ons betreft te beperkt zoombereik. Wij geven de voorkeur aan een 24-105 of 24-120mm zoomobjectief. De set ligt dankzij de royale voorgevormde grip prima in de hand en de bedieningsknoppen zijn goed gepositioneerd. De Film, ISO- en belichtingscompensatieknoppen zijn met de wijsvinger goed bereikbaar. Ook vinden wij het prettig dat de aan/uit-schakelaar onder de ontspanknop is gepositioneerd, zodat deze met de wijsvinger te bedienen is, in plaats van met een knop ergens achterop de body. De Z7 start lekker vlot op en ook de ontspanvertraging is dik in orde. De maximale opnamesnelheid bedraagt 9 beelden per seconde. Het zoekerbeeld is helder en ook de camera-instellingen, zoals sluitertijd, diafragma, ISO-waarde enzovoort, zijn in één oogopslag te zien. Rechts bovenop de body zit nog een klein schermpje dat deze informatie ook toont. Zoeker en LCD-monitor zijn goed en de bediening zal zeker voor gebruikers van Nikon reflexen snel vertrouwd aanvoelen. De toevoeging van een joystick om het scherpstelpunt ter verplaatsen is een pluspunt en ook de aanraakgevoeligheid van de LCD-monitor draagt bij aan het gebruiksgemak. Kortom, de ergonomie en het gebruiksgemak van de Z7 zijn – eigenlijk zoals we van Nikon inmiddels wel gewend zijn – dik in orde!

Beeldkwaliteit

De Nikon Z7 bezit een 46,9-megapixel beeldsensor (in FX-formaat), waarvan er 45,7 miljoen pixels effectief worden gebruikt. Dat resulteert in een maximale beeldkwaliteit van 8256×5504 pixels (Groot). Er kan ook gekozen worden voor 6192×4128 (Middel) of 4128×2752 (Klein) pixels. Voor wat betreft het opslagformaat kan er worden gekozen uit JPEG/TIFF en/of NEF (RAW). In de stand JPEG kan er voor wat betreft compressie gekozen worden uit de standen Basis, Normaal en Fijn. Wij hebben onze JPEG-testopnamen gemaakt in de hoogste resolutie met kleurruimte adobeRGB en compressiestand Fijn.

Kleurstanden

Voor wat betreft kleurweergave hebben we de standaardinstelling Automatisch gebruikt. Via de optie Beeldinstelling instellen kan men de kleurweergave eventueel aanpassen. Uiteraard hebben we diverse zaken in ons testlab aan een nader onderzoek onderworpen. Hier bleek dat de instelling Standaard zeer licht verzadigd is. De stand Neutraal is inderdaad redelijk neutraal en de stand Levendig is stevig verzadigd. De vierde stand is Monochroom en bij de standen Portret en Landschap ligt het accent respectievelijk op huidtinten en blauwe en groene kleurtonen. De stand Gelijkmatig zorgt voor een wat zachter en neutraler beeld. De fotograaf kan overigens al deze beeldinstellingen voor wat betreft verscherping, contrast, helderheid, verzadiging en tint aan de eigen smaak aanpassen.

Beeldruis

De opnamen uit de Nikon Z7 zien er over het algemeen prima uit, met de kanttekening dat de camera bij een hoog contrast de neiging heeft om iets onder te belichten. De automatische witbalans liet een steekje vallen bij onze testopstelling: het beeld werd met een lichte kleurzweem vastgelegd. Scherpte en contrast zijn prima en op het gebied van beeldruis presteert de Z7 zoals we inmiddels van Nikon gewend zijn: uitstekend. Beelden tot en met 6400 ISO zijn prima bruikbaar. Daarboven neemt de ruis wel toe en de hoogste standen zouden we zoveel mogelijk proberen te vermijden. Al met al levert de Nikon Z7 fraaie 45-megapixelbeelden. Bekijk de testopnamen en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

De Nikon Z7 is een welkome aanvulling in het professionele segment. De camera presteert goed en de beeldkwaliteit is uitstekend, maar fotografen die veel ouder Nikon glas bezitten moeten zich wel realiseren dat ze een forse (4 cm diepe) adapter tussen camera en objectief moeten plaatsen om die objectieven te kunnen blijven gebruiken. Dat geldt overigens ook voor de concurrentie. In feite stapt men bij aanschaf dus in een nieuw en prijzig camerasysteem, want de Nikon Z7 body kost € 3.699,- en de kit (body en 24-70mm kitlens) gaat voor € 4.299,- over de toonbank. Of de voordelen van een systeemcamera – lichte, compacter, stiller enzovoort – ten opzichte van een ‘ouderwetse’ reflex een dergelijk investering waard maken, moet ieder voor zich bepalen. Feit is dat de Nikon Z7 een prima systeemcamera is die fraaie beelden levert. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.nikon.nl.

Geplaatst in: Systeemcamera's