ComputerComputer
Door 13 april 2022 Lees verder →

Canon EOS DIGITAL Info

Bij de meeste cameramerken kan men de actuele stand van het aantal sluiterbewegingen (shutter count) van de camera vinden in de EXIF van het laatst gemaakte beeld. Bij Canon camera’s is dat echter niet het geval. Er is ook geen officiële Canon applicatie beschikbaar om het aantal uitgevoerde sluiterbewegingen uit te lezen. Het freewareprogramma Canon EOS DIGITAL Info biedt echter uitkomst.

De sluiter van een reflexcamera heeft niet het eeuwige leven. Vaak wordt een minimaal gegarandeerd aantal sluiterbewegingen opgegeven door de fabrikant. Verwacht mag worden dat de camera dit aantal gemakkelijk haalt. Maar wat nu als je wilt weten hoe vaak de sluiter van jouw camera tot op heden is afgegaan? Dat is handig om te weten als je je camera bijvoorbeeld wilt verkopen of inruilen. Of u wanneer je zelf een gebruikte camera wilt aanschaffen. Als je op een betrouwbare wijze achter het aantal sluiterbewegingen van je Canon camera wilt komen is Canon EOS DIGITAL Info iets voor jou. Het programma is gratis en redelijk gemakkelijk in gebruik. Je kunt het namelijk op je laptop zetten en de gebruikte camera bij een aanbieder thuis of in een bedrijf aansluiten en uitlezen. Het enige wat je hoeft te doen is de desbetreffende camera op je laptop aan te sluiten met de bij de camera behorende USB-kabel, het programma Canon EOS DIGITAL Info starten en de camera aanzetten. Na een druk op de knop Connect leest het programma de technische informatie van de desbetreffende camera uit en toont deze in het venster ernaast. In het tweede veld Schutter Count staat het aantal tot nu toe uitgevoerde sluiterbewegingen.

Conclusie

Canon EOS DIGITAL Info is handig bij het verkopen, inruilen of kopen van een tweedehands Canon camera. Ook als zich problemen voordoen met de sluiter van een recent gekochte camera, kan het programma van nut zijn: je kunt er bij de leverancier wellicht mee aantonen dat de camera weinig opnamen gemaakt heeft. Het enige nadeel is dat je er alleen Canon EOS camera’s mee kunt uitlezen. Het programma kan hier worden gedownload. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op sourceforge.net/projects/canon-eos-digital-info/.

Geplaatst in: Downloads