ComputerComputer
Door 3 januari 2020 Lees verder →

Canon PowerShot SX740 HS

Canon heeft met de PowerShot SX740 HS een nieuw topmodel in de reeks PowerShot compacts met 40x zoombereik op de markt gebracht. De camera heeft een 20,3-megapixel CMOS-beeldsensor, DIGIC 8 beeldprocessor, 5-assige beeldstabilisatie en een royale 40x optische zoomlens. Dit alles is ondergebracht in een compacte behuizing. Wij voelden dit nieuwe topmodel aan de tand.

De PowerShot SX740 HS is leverbaar in het zwart en zilver met bruine accenten. De camera heeft dankzij de DIGIC 8 beeldprocessor aantoonbaar meer verwerkingsvermogen. Deze processor maakt hoge scherpstelsnelheden en 7,4 bps reeksopnamen mogelijk, vermindert ruis en helpt je de meest vluchtige momenten vast te leggen. De combinatie van de royale 40x F3.3-6.9 zoomlens, de ingebouwde 5-assige beeldstabilisatie en de rappe DIGIC 8 beeldprocessor biedt meer flexibiliteit om zelfs bij maximale zoom onder de moeilijkste condities te fotograferen. De connectiviteitsfuncties van de camera zijn direct toegankelijk via de aparte WiFi-knop. De SX740 HS beschikt verder over Zoom Framing Assist. Deze handige functie helpt je om het onderwerp terug te vinden bij ver inzoomen. Als je bijvoorbeeld inzoomt op een vogel of vliegtuig, wil je die nog wel eens uit het oog verliezen. Druk je vervolgens op de Zoom Framing Assist knop dan zoomt het beeld uit waardoor je het onderwerp weer kunt lokaliseren. Laat je vervolgens de knop los dan zoomt de camera direct weer in op het onderwerp. Videoliefhebbers kunnen erop vertrouwen dat de PowerShot SX740 HS Ultra HD 4K video’s (60fps) maakt die scherp en helder zijn. De DIGIC 8 beeldprocessor stelt je in staat onderwerpen beter te volgen, zodat je alles kunt registreren – van wisselende gelaatsuitdrukkingen tot onverwachte bewegingen.

Praktijk

Fotograferen met de PowerShot GX740 HS is bijzonder plezierig. De camera weegt circa 300 gram, is lekker compact en dankzij het uit- en opklapbare 3 inch LCD-scherm ook bijzonder flexibel. Doordat het LCD-scherm 180 graden omhoog kan worden geklapt is de camera ook geschikt voor vloggers. Let wel: de camera heeft geen optische of elektronische zoeker. De kleine uitstulpingen aan de voorzijde en bij de duim zorgen voor een goede handligging. De camera start ook lekker vlot op en is snel gereed voor gebruik. Naast de On/Off-knop vinden we bovenop de body de ontspanknop met daar omheen de zoomhendel, de videoknop en de functiekiezer. In de stand Auto is de GX740 HS een veredelde point-&-shootcamera die alles voor u regelt. En door op de functieknop in het midden van de Quick-knop aan de achterzijde te klikken komt u in een snelmenu waarin de belangrijkste beeld- en camera-instellingen, zoals scherpstelmethode, AF-bediening, transportmodus, lichtmeetmethode, beeldkwaliteit, videokwaliteit, ISO-waarde, witbalans, beeldstijl, optimalisatie helderheid en beeldverhouding, snel kunnen worden gewijzigd. Ideaal voor beginners. De GX740 HS is echter ook prima geschikt voor de meer ervaren digitale fotograaf. In de programmastanden Tv, Av en M zijn sluitertijd en/of diafragma (standaard) via de draairing rondom de multi-selector vrij vlot te wijzigen. Welk opnameprogramma men ook heeft ingesteld, voor het bepalen van de compositie is men aangewezen op het 3 inch LCD-kleurenscherm. Het verplaatsen van het scherpstelpunt gaat dankzij het aanraakgevoelige LCD-scherm lekker vlot. Via knoppen op de multi-selector zijn onder andere de functies macro, belichtingscompensatie en flitser toegankelijk. Al met al is de bediening redelijk intuïtief.

Beeldkwaliteit

De Canon PowerShot GX740 HS bezit een 20,3-megapixel beeldsensor. Dat resulteert in beelden met een maximale resolutie van 5184×3888 pixels in de stand 4:3. Lagere resoluties zijn in alle beeldverhoudingen (3:2, 4:3, 16:9 en 1:1) beschikbaar. De beelden worden opgeslagen in JPEG -formaat op een Secure Digital geheugenkaart. Voor wat betreft kleurruimte ondersteunt de GX740 HS alleen sRGB. Wij hebben onze JPEG-testopnamen gemaakt in de hoogste resolutie van de 3:2 beeldverhouding. Op het gebied van beeldruis doet de GX740 HS het iets beter dan zijn voorgangers. Dit is ongetwijfeld te danken aan de DIGIC 8-beeldprocessor. Beelden tot en met 1600 ISO zijn prima bruikbaar en ook de 3200 ISO-beelden ogen na bewerking met een goed ruisonderdrukkingsprogramma nog acceptabel. Beelden gemaakt op 100 of 200 ISO bij voldoende licht zijn ronduit schitterend. De automatische witbalans functioneerde goed. Onze moeilijke testopstelling kwam zonder kleurzweem uit de camera. Ook scherpte en contrast waren prima. Over het algemeen levert de PowerShot GX740 HS – zeker bij lagere ISO-standen – zeer fraaie beelden. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

De Canon PowerShot GX740 HS is nu te koop voor rond de € 350,-. Dat is alleszins redelijk voor de geboden kwaliteit. Pluspunten zijn het royale optische zoombereik van maar liefst 40x, de prima beeldkwaliteit en de intuïtieve bediening. Het ontbreken van een zoeker kan als een minpunt worden ervaren. Wij vinden vooral het ontbreken van de mogelijkheid om beelden in RAW-formaat op te slaan een gemis. Wie echter op zoek is naar een compacte camera die gemakkelijk in een broekzak past en waarmee ook 4K-videobeelden kunnen worden geschoten, zou de Canon PowerShot GX740 HS zeker moeten overwegen. Op de beeldkwaliteit en het gebruiksgemak is namelijk niets aan te merken. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.canon.nl.

Geplaatst in: Compacts