ComputerComputer
Door 22 september 2020 Lees verder →

Vegas Pro 18 Suite

Softwarefabrikant Magix heeft met Vegas Pro 18 een nieuwe versie van dit krachtige videobewerkingsprogramma uitgebracht. Het programma is op tal van punten verbeterd en wordt nu geleverd inclusief Sound Forge Pro 14 voor het bewerken van audiobestanden. Het videobewerkingsprogramma is verkrijgbaar in vier versies, te weten Vegas Pro 18 Edit, Pro 18, Pro 365 en Pro 18 Suite. Wij bekeken de Vegas Pro 18 Suite versie.

De systeemvereisten voor Vegas Pro 18 Suite zijn Windows 10 (64-bit), Intel Core i5 2.5 Ghz-processor of hoger, 8GB werkgeheugen, NVIDIA, AMD/ATI of Intel GPU videokaart met tenminste 512 MB werkgeheugen en minimaal 1,5 GB schijfruimte voor de installatie van het programma. Bij gebruik van 4K-media heeft men minimaal 16GB werkgeheugen en een SolidStateDisk (SSD) of Multi-Disk Raid nodig. Let op: genoemde videokaarten moeten voorzien zijn van een redelijk recent stuurprogramma. Controleer dit vooraf op de website van de fabrikant! De ondersteunde videobestandsformaten voor import zijn HEVC, H.265, AVC, H.264, MP4, MOV, MPEG-2, MPEG-1, AVI, WMV, M4V, Sony XAVC, XAVC-S, XDCAM EX, HD , HD 422 , MXF, ProDisc, HDCAM SR, MPEG IMX, DV, HDV, AVCHD, Panasonic P2 en Red RAW, voor afbeeldingen zijn dat BMP, GIF, PNG, JPG, TIFF, DPX, OpenEXR, WDP en DNG en de audioformaten IF, AAC, MP2, MP3, M4A, OGG Vorbis, WAV, WMA en FLAC worden ondersteund. Exporteren kan naar de videoformaten HEVC/H.265, AVC/H.264, MPEG-2, MPEG-1, MP4, MOV, AVI, WMV, Sony XAVC/XAVC-S/MXF/HDCAM SR, Panasonic P2 en XDCAM EX. Afbeeldingen kunnen worden geëxporteerd in de formaten BMP, JPEG, PNG, TIFF, DPX en Open EXR, en audio naar AAC, AIFF, FLAC, MP3, OGG Vorbis, WAV en WMA formaat. Naast het Vegas Pro 18 programma zelf bevat de Suite tevens de (hulp)programma’s ActionVFX Action Pack, Boris FX Continuum Film Style Unit, Boris FX Continuum Image Restoration Unit, Boris FX Continuum Particles Unit, NewBlue Transitions 5 Ultimate, UNVEIL Zynaptiq VEGAS Edition en Sound Forge Pro 14. Mede dankzij deze meegeleverde hulpprogramma’s haalt men met Vegas Pro 18 Suite alle benodigde gereedschappen in huis om een filmproject succesvol te maken.

Gebruikersinterface

De in zwart en grijs uitgevoerde gebruikersinterface ziet er strak en overzichtelijk uit. In principe zien we vijf vensters met linksboven het Import Media/Add Media venster waarin standaard de mediabestanden worden getoond, rechts daarvan een Preview venster waarin het onderhavige project kan worden bekeken, helemaal rechts een venster met de Audio properties en onderaan over de volle breedte een tijdbalk met daarop de nodige mediabalken. Het Import/Add Media venster kent vijf weergaven, te weten Project Media, Explorer, Transitions, Video FX, Media Generator en project Notes. Elk venster kan men door slepen van de randen qua grootte aanpassen of via het kruisje eventueel helemaal sluiten. Op die manier kan men de gebruikersinterface vrij vlot optimaliseren voor de taak waar men op dat moment mee bezig is. Via de menu-optie View zijn alle beschikbare vensters ook te openen en te sluiten. Handig is de mogelijkheid om via de optie Windows Layouts een specifieke combinatie van vensters te bewaren voor hergebruik. Op die manier kan men de gebruikersinterface helemaal aan de workflow aanpassen door aangepaste vensterlay-outs voor specifieke taken als beeldbewerking, geluidsopname en afwerking op te slaan. Via de optie Default Layout (Alt+D, D) kan men overigens altijd terugkeren naar de oorspronkelijke vensterindeling.

Praktijk

Om een nieuw videoproject te starten kiest men File > New (Ctrl+N). In het venster New Project selecteert men bij Template het gewenste videoformaat. Deze kan men eventueel nog handmatig aanpassen en vervolgens bewaren via Save Template voor hergebruik. In het tabblad Summary kan men onder andere een titel en copyright gegevens ingeven. Is alles naar wens ingesteld, dan klikt men ten slotte op OK. De diverse werkvensters zijn nu leeg en men kan aan de slag. De eerste stap is via de Explorer de te gebruiken audio-, video- en fotobestanden in het venster Add Media te plaatsen. Heeft men alle bestanden in het mediavenster geplaatst, dan kan men met het feitelijke montageproces beginnen door de mediabestanden in de gewenste volgorde op de tijdbalk te plaatsen. Dit werkt heel eenvoudig: men sleept videoclips naar de videobalk en plaatst ze in de gewenste volgorde. Ook stilstaande beelden kan men op die manier in een video opnemen. Muziekbestanden en gesproken positioneert men op dezelfde wijze op de audiobalk. Overgangen tussen twee clips kan men animeren door in het venster Transition een overgang te selecteren en deze te slepen naar de gewenste overgang.

Effecten

Behalve aantrekkelijke overgangseffecten via het venster Transitions bezit het programma ook nog een groot aantal speciale beeldeffecten. In het venster Video FX vindt men een overzicht van alle beschikbare effecten. Een effect toepassen op een videoclip is simpel: men sleept het effect uit het venster Video FX naar de desbetreffende clip en laat het los. Dat is alles. Wil men een specifiek effect, bijvoorbeeld een kleurcorrectie of beeldruis toevoegen, toepassen op de hele film, dan klikt men vooraan in de videobalk in het pull-down menu op Track FX en selecteert men in het venster Plug-In Chooser het gewenste effect en pas het op de hele film toe. Heeft men alle overgangseffecten, titels en dergelijke gereed, dan wordt het tijd om de film te bewaren. Klik daarvoor in de menubalk op de knop Render As. In het venster Render As kan men kiezen uit diverse videoformaten met bijbehorende templates voor specifieke apparaten of toepassingen, bij Folder kunnen we de plek selecteren waar we de film willen opslaan en bij Name geven de gewenste titel op. Is alles naar wens ingevuld, dan kan men door op Render te klikken de video aanmaken en opslaan.

Sound Forge Pro 14

Vegas Pro 18 gebruikt nu de kracht van kunstmatige intelligentie, heeft een extreem flexibele gebruikersinterface, uitgebreid mediamanagement en geavanceerde audiobewerking en -mastering dankzij het inbegrepen Sound Forge Pro 14. Nieuw is de mogelijkheid om met behulp van kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld een gereedschap als Vegas Style Transfer te gebruiken om de stijl van een beroemde artiest, bijvoorbeeld Picasso of van Gogh, in je video toe te passen. Vegas Pro 18 maakt verder verfijnde kleurgrading intuïtiever en flexibeler. Dankzij de unieke aanpasbare toonlijn voor de Vectorscope en het krachtige camera-achtige logaritmische belichtingsgereedschap in het kleurgradingspaneel, heb je de volledige controle en precisie over de kleur, zelfs in HDR. Voor audiobewerking wordt nu Sound Forge Pro 14 met zijn vertrouwde, innovatieve en dynamische workflow meegeleverd. Dit stelt je in staat om vervorming te verminderen of achtergrondruis te verwijderen via een naadloos uitstapje (kies Ctrl-E) vanuit de Vegas Pro tijdlijn. Vermeldenswaard is verder de toonaangevende hardwareversnelling: Vegas Pro 18 configureert automatisch de optimale instellingen om het meeste uit je GPU te halen.

Conclusie

pixelmania.nlVegas Pro 18 Suite is door de drag-&-drop-functionaliteit eenvoudig in gebruik, maar dankzij het grote aantal gereedschappen en beeldeffecten ook bijzonder krachtig. Diverse pro-level bewerkingsgereedschappen, zoals multicam-montagegereedschappen en ondersteuning voor 4K en 8K-video, maken dit programma geschikt voor de meer ervaren videobewerker. Ondanks de krachtige gereedschappen is het programma relatief gemakkelijk in gebruik. Pluspunt is ook de mogelijkheid om de gebruikersinterface aan de eigen wensen aan te passen. Vegas Pro 18 Suite kost € 799,- en dat is gezien de geboden functionaliteit alleszins redelijk. De gewone Pro Edit versie zonder extra’s kost € 399,- en de Vegas Pro versie gaat voor € 599,- over de toonbank. Op basis van het prima gebruiksgemak en de krachtige gereedschappen is een Pixelmania Award in de categorie Videobewerking op zijn plaats. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.vegascreativesoftware.com.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Software