ComputerComputer
Door 6 november 2020 Lees verder →

Sony FE 12-24MM 2.8 G Master

Sony heeft met de FE 12-24-105mm F2.8 G Master een lichtsterk groothoekzoomobjectief voor Sony full-frame systeemcamera’s op de markt gebracht. Met dit nieuwe zoomobjectief kan men uiteenlopende onderwerpen – van weidse landschappen tot interieuropnames – fotograferen. Dankzij de minimale scherpstelafstand van 28 cm en de fraaie achtergrondonscherpte behoren ook close-ups tot de mogelijkheden.

Het Sony FE 12-24mm F2,8 G Master objectief is stof- en vochtbestendig. Op de door ons tijdens deze test gebruikte Sony A7R II full-frame systeemcamera heeft dit zoomobjectief een beeldhoek van circa 122 tot 84 graden. Het is mogelijk dit zoomobjectief ook te gebruiken op bijvoorbeeld een Sony A6600, dan wordt het dankzij de APS-C beeldsensor in feite een 18-36 mm zoomobjectief met een beeldhoek van circa 99 tot 61 graden. Het zoomobjectief weegt 847 gram, is circa 13,7 cm lang en heeft een diameter van ongeveer 10 cm. Het heeft een maximaal diafragma van F2.8 over het gehele zoombereik en een minimaal diafragma van F22. De lensconstructie telt 17 elementen in 14 lensgroepen. Het lensontwerp telt vier asferisch geslepen lenselementen (waarvan drie XA-elementen oftewel extreem asferisch) en vijf elementen van ED-glas (waarvan twee met extra lage verstrooiing), wat allemaal bijdraagt aan uitstekende optische prestaties. Een speciale fluorcoating op het voorste lenselement stoot vuil en vingerafdrukken af en maakt het lensoppervlak gemakkelijker af te vegen. De minimale scherpstelafstand is 28 cm. De 9 afgeronde diafragmalamellen verzorgen de achtergrondonscherpte (bokeh). Het zoomobjectief wordt geleverd inclusief een geïntegreerde zonnekap en kunststof lensdoppen. Een buidel om het objectief in op te bergen wordt standaard niet meegeleverd.

Prestaties

Het Sony FE 12-24mm F2.8 G Master zoomobjectief stelt op onze A7R II zeer vlot scherp. Na automatisch te hebben scherp gesteld is het eventueel mogelijk om de gevonden scherpstelling handmatig aan te passen – om zo de bijvoorbeeld scherptediepte te verleggen – door aan de smalle scherpstelring te draaien. Via een schuifknop aan de zijkant kan men de autofocus aan- en uitzetten. Met de drukknop voor op het zoomobjectief kan men de scherpstelling vergrendelen. Dankzij de soepel lopende scherpstelring gaat het handmatig scherpstellen prima. De bredere zoomring loopt wat minder soepel, maar dat zal waarschijnlijk nieuwigheid zijn. De met dit zoomobjectief gemaakte JPEG-beelden hebben mede dankzij de in de camera ingebouwde correctiesoftware in de groothoekstand (12mm) weinig last van vervorming. In RAW-beelden is deze vertekening iets duidelijker zichtbaar. Onze metingen geven in de groothoekstand een geringe tonvormige vertekening (ruim -1,2%) aan. Na inzoomen gaat deze tonvormige vertekening snel over in een kussenvormige vertekening (bijna +3%). Een en ander is overigens met een lensprofiel vrij vlot achteraf te corrigeren.

Scherpte

Zoals alle groothoekzoomobjectieven heeft ook dit zoomobjectief last van vignettering of lichtafval in de hoeken. Storend is het echter niet en de lichtafval is eenvoudig in een goed beeldbewerkingsprogramma achteraf te corrigeren. Op het gebied van scherpte presteert dit zoomobjectief zeer goed. Bij volle lensopening is het beeld in de groothoekstand (12mm) aan de randen nog wat aan de zachte kant, maar in het centrum is het objectief zeer scherp. Na diafragmering (naar F5.6) neemt de scherpte aan de randen nog iets toe en is dan over het gehele beeldvlak zeer goed te noemen. Ook in de 24mm zoomstand krijgt men het scherpste resultaat rond de F5.6. Na F11 neemt de scherpte als gevolg van diffractie snel af. Kortom, de beste resultaten krijgt men over het gehele zoombereik in de range F4-F8, maar ook bij F11 is de scherpte nog steeds goed te noemen. Van chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is nauwelijks sprake. Ook fotograferen met tegenlicht leverde geen noemenswaardige problemen op. De achtergrondonscherpte (bokeh) oogt dankzij de negen lamellen ook fraai. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf. De eerste twee beelden laten het zoombereik (respectievelijk 12 en 24mm) zien.

Testbeelden

Conclusie

Sony heeft met dit FE 12-24mm F2.8 G Master zoomobjectief een uitstekend presterend groothoekzoomobjectief voor Sony full-frame camera’s op de markt gebracht. De scherpte is zeer goed en lichtafval en vertekening zijn voor een groothoekzoomobjectief alleszins acceptabel. Zowel weidse vergezichten als interieurs laten zich er probleemloos mee vastleggen. Mede dankzij de korte scherpstelafstand van 28cm én de fraaie achtergrondonscherpte (bokeh) behoren ook aantrekkelijke close-ups tot de mogelijkheden. Met een prijskaartje van € 3.299,- is dit zoomobjectief echter wel stevig aan de prijs. Voor professionals zal dat echter geen belemmering zijn. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.sony.nl.

Geplaatst in: Objectieven (syscam)