ComputerComputer
Door 24 november 2020 Lees verder →

Sony A7C

Nieuw van Sony is de A7C. Het is ’s werelds kleinste en lichtste full-frame systeemcamera met een 24-megapixel beeldsensor, geavanceerde autofocus, 4K-videomogelijkheden en nog veel meer handige functies. En dat alles zit verpakt in een heerlijk licht en compact ontwerp. Wij voelden de nieuwe Sony A7C systeemcamera uitgebreid aan de tand.

De Sony A7C is voorzien van een 24,2-megapixel Exmor R CMOS-back-illuminated full-frame (35mm) beeldsensor en BIONZ X-beeldverwerkingsprocessor. Deze sensor met een hoge gevoeligheid heeft een breed dynamisch bereik van 15+ stops. De camera heeft een afmeting van slechts 124×71,1x 59,7mm en een gewicht van slechts 509 gram. Dit komt ongeveer overeen met een Sony APS-C-camera zoals de A6600. De A7C kon zo compact ontworpen worden dankzij een nieuw 5-assig in-body-stabilisatiesysteem, verbeterde sluiters onder de lens en het gebruik van een monocoque-constructie die vaak wordt gebruikt in de carrosserieën van auto’s en vliegtuigen. Het 5-assig in-body beeldstabilisatiesysteem van de A7C is afgestemd op de 24-megapixel beeldsensor en is in staat met 5 stops te compenseren. Dit biedt de mogelijkheid om beelden uit de hand te schieten zonder dat een statief nodig is. Bovendien garandeert de NP-FZ100-batterij voldoende capaciteit om 740 beelden vast te leggen bij gebruik van het LCD-scherm, of 680 beelden bij gebruik van de ingebouwde elektronische zoeker. De camera heeft een ISO-bereik van 100-51200 (uitbreidbaar tot 50-204800 ISO voor stilstaande beelden). De A7C ondersteunt ook 16-bits verwerking en 14-bits RAW-uitvoer voor meer kleurgradatie.

Autofocus

Met behulp van artificial intelligence (AI) zorgt de Real-time Tracking van de A7C voor een nauwkeurige scherpstelling. Gebruikers kunnen deze functie direct gebruiken en eenvoudig activeren door de ontspanknop half in te drukken. Tevens kan het beoogde object eenvoudig worden geselecteerd door het op het scherm aan te raken wanneer Touch Tracking is ingeschakeld. Deze functie is beschikbaar voor zowel foto’s als video’s. De AF-functies van de A7C bieden tevens real-time Eye-autofocus voor zowel mens als dier. Bij gebruik van real-time tracking worden de ogen en het gezicht van het object gedetecteerd en in real-time met extreem hoge precisie vastgezet. De nieuwe camera biedt snel fotograferen met maximaal 10 bps in combinatie met liefst 693 fasedetectie AF punten die 93% van het beeld dekken als ook 425 contrast-AF-punten. De A7C maakt gebruik van een nieuw ontwikkelde sluiter en een verfijnd beeldverwerkingssysteem. Het is ook mogelijk om continu opnamen te maken met maximaal 8 bps in de liveweergave-modus. Dit garandeert een minimale weergavevertraging in de zoeker/monitor voor een stabiele kadrering, zelfs bij intense bewegingen van het object. Met de A7C kunnen ongeveer 223 JPEG (Fine L) afbeeldingen, 115 gecomprimeerde RAW-afbeeldingen of 45 niet-gecomprimeerde RAW-afbeeldingen worden vastgelegd in één continue burst. De camera biedt zeer nauwkeurige en betrouwbare AF-functies bij licht tot EV-4. Dit maakt het eenvoudiger om snel bewegende objecten met hoge precisie vast te leggen in uitdagende lichtomstandigheden.

Videomogelijkheden

De A7C is uitermate geschikt als videocamera en biedt 4K-video-opnamen (3840×2160 pixels) over de hele breedte van de full-frame beeldsensor. Bij opnamen in Super 35 mm gebruikt de camera uitlezing van elke pixel zonder pixelbinning resulterend in 2.4x de data voor 4K beelden. De camera kan dit oversamplen – zodat hoogwaardig 4K-beeldmateriaal met uitzonderlijk veel details en diepte geproduceerd wordt. Het HLG-beeldprofiel (Hybrid Log-Gamma) op de A7C ondersteunt een rechtstreekse HDR-workflow, waardoor HDR (HLG)-compatibele tv’s levensechte 4K HDR-beelden kunnen afspelen. Verder zijn zowel S-Log2 en S-Log3 beschikbaar voor meer kleurgradatie. Ook kan de camera Full HD op 120 bps met maximaal 100 Mbps opnemen, waardoor het beeldmateriaal kan worden bewerkt in 4x of 5x slow-motion videobestanden in Full HD-resolutie met AF-tracking. De A7C heeft een snelle hybride AF, door het combineren van fase- en contrastdetectie AF (autofocus). Hiermee detecteert en volgt de camera op een snelle en precieze manier objecten over een brede vlak, ook bij lage scherptediepte. Real-time tracking en Real-time Eye-AF garanderen een constante focus op het object. Dit garandeert een nauwkeurige en betrouwbare detectie, zelfs bij afgewende gezichten. De Real-time tracking kan worden gestart door op het object op het scherm te klikken. Tegelijk start de Real-time Eye-AF zodra een oog gedetecteerd wordt. Het LCD-scherm van de A7C opent opzij en is kantelbaar in verschillende hoeken en biedt daarmee meer flexibiliteit tijdens opnamen. De videoknop is aan de bovenkant van de camera geplaatst, waardoor deze gemakkelijker te bedienen is tijdens het opnemen in de selfiemodus. De A7C beschikt verder over diverse audio-opties. De microfoon is ontworpen voor het opnemen van hoogwaardige digitale audio. Voor meer flexibiliteit beschikt de camera over een standaard microfoonaansluiting (3,5 mm) en Multi Interface Shoe om een breed scala aan externe microfoons aan te sluiten.

Zoomobjectief

De nieuwe FE 28-60 mm F4-5.6 is ’s werelds kleinste en lichtste objectief in een standaardzoomlens. De optimale plaatsing van de 3 asferische lenselementen onderdrukt aberraties over het hele zoombereik en realiseert een hoge resolutie van hoek tot hoek. Een minimale scherpstelafstand van 30 cm (groothoek) tot 45 cm (telefoto) biedt close-upmogelijkheden. Deze lens is daardoor perfect voor dagelijks gebruik of vloggen met een gimball of handgreep. Dit objectief is met 167 gram en een diameter van 66,6 mm zeer licht en compact. De FE 28-60 mm F4-5.6 is eenvoudig overal mee naartoe te nemen en ideaal voor het fotograferen van landschappen, portretten en architectuur. Ondanks het compacte formaat en het lichte gewicht is de FE 28-60 mm F4-5.6 stof- en vochtbestendig en compatibel met diverse filters van 40,5 mm. Dit objectief levert zeer nauwkeurige AF die real-time tracking en real-time Eye-autofocus mogelijk maakt met behulp van een lineaire focusmotor. Naast de geavanceerde AF-mogelijkheden heeft de FE 28-60 mm F4-5.6 een geoptimaliseerd design om scherp te stellen waardoor de lenslengte ongewijzigd blijft bij scherpstelbewegingen en close-ups. Dit biedt gebruikers een breed scala aan mogelijkheden om van alles, van gewone filmopnamen tot hoogwaardige vlogs, vast te leggen.

Praktijk

De A7C ligt ondanks het kleine formaat dankzij de relatief brede handgreep prima in de hand. Aan de achterzijde zit rechts van het TFT-kleurenscherm een kleine verdikking waartegen de duim kan worden geplaatst. De body met accu en geheugenkaart weegt 509 gram en als we het 28-60mm zoomobjectief erop plaatsen dan weegt het geheel circa 690 gram. Dat is voor een 24-megapixel full-frame camera bijzonder licht! De kwaliteit van het draai- en kantelbare 3 inch TFT-scherm is prima en de 1 cm grote XGA OLED elektronische zoeker is weliswaar klein, maar voldoet in de praktijk prima. Op het TFT-scherm en in de zoeker kan tijdens het fotograferen een live histogram zichtbaar worden gemaakt, wat zeker nuttig is om onder moeilijke lichtomstandigheden tot een goede belichting te komen. Ook het ingebouwde raster – in het menu aangeduid met de merkwaardige naam stramienlijn – is nuttig. De body beschikt verder over een ontspanknop met aan/uit-schakelaar, videoknop, programmaknop, belichtingscompensatieknop, een draaiwiel, een multi-selector met draairing en diverse knoppen. De ontspanknop met aan/uit-schakelaar is goed bereikbaar en dat geldt ook voor de er achter liggende aparte videoknop. De Menu-knop zit aan de achterzijde boven het TFT-scherm, de overige knoppen zitten rechts naast het TFT-scherm. Wel opletten met het uit de tas halen van de camera, want er zit op de programma- en belichtingscompensatieknop geen vergrendeling om abusievelijke wijzigingen te voorkomen!

Menu

Via een druk op de knop Menu komt u in een scherm met zes verschillende submenu’s. Het aantal instellingen is talrijk, maar de menustructuur is redelijk overzichtelijk. Diverse zaken zijn op onderwerp, bijvoorbeeld Kwaliteit/Beeldformaat of Belichting, gegroepeerd. Veelgebruikte instellingen kan men toevoegen aan het submenu Mijn Menu. De meest essentiële instellingen – denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van de ISO-waarde, transportmodus en belichtingscompensatie – zijn echter via knoppen en draaiwielen direct op de body instelbaar. De aan/uit-schakelaar zit onder de ontspanknop. Ook handig is het feit dat men aan een aantal knoppen zelf een functie kan toekennen. Men kan via de instelling Eigen toets kiezen uit maar liefst 100 verschillende functies. Door het toevoegen van bijvoorbeeld de functie Foto-effect aan een specifieke knop en de functie Creatieve stijl aan een andere knop, heeft men alle creatieve functies altijd binnen handbereik, prima! Gebruikers die voor het eerst met een Sony A7 systeemcamera aan de slag gaan, doen er overigens wel verstandig aan om de handleiding bij de hand te houden. Voor hen kan de menustructuur in het begin wat chaotisch overkomen.

Beeldkwaliteit

De Sony A7C bezit een 25,3-megapixel full-frame beeldsensor, waarvan er effectief 24,2 miljoen pixels worden gebruikt. Dat resulteert in beelden met een maximale resolutie van 6000×4000 (L) pixels. Lagere resoluties zijn eveneens beschikbaar, zoals 3936×2624 (M) en 3008×2000 (S) pixels. Naast deze 3:2 beeldstanden zijn er ook drie 4:3, 16:9 en 1:1 beeldstanden beschikbaar en bij gebruik van een APS-C objectief krijgt men automatisch een kleiner beeldbestand van maximaal 10-megapixel. Voor wat betreft compressie kan er gekozen worden uit de instellingen Standaard, Fijn en Extra fijn. De beelden worden opgeslagen in JPEG-, RAW- en JPEG- en RAW-formaat op een Secure Digital-geheugenkaart. Het gebruikte RAW-formaat (.ARW) wordt gecomprimeerd of ongecomprimeerd opgeslagen. Voor wat betreft kleurruimte ondersteunt de A7C de kleurruimten sRGB en Adobe RGB. Verder kan er gekozen worden uit een groot aantal kleurstanden, te weten Standaard, Levendig, Neutraal, Doorzichtig, Diep, Licht, Portret, Landschap, Zonsondergang, Nachtscène, Herfstbladeren, Zwart-wit en Sepia.

Kleurstanden

Wij hebben onze JPEG-testopnamen gemaakt in de hoogste resolutie met compressiestand Extra fijn. We hebben gebruik gemaakt van het 28-60mm F4-5.6 zoomobjectief. Voor wat betreft kleurweergave hebben we veelal de stand Standaard gebruikt. Zoals altijd hebben we de verschillen bekeken tussen de diverse kleurstanden: de standaardinstelling Standaard heeft een licht verzadigde kleurweergave, terwijl de stand Levendig meer verzadigd is. De stand Neutraal is wat aan de koele kant. De standen Portret en Landschap zijn toegespitst op het goed weergeven van respectievelijk huid en landschappen. Ook deze standen zijn respectievelijk licht en stevig verzadigd. Elke kleurstand kan voor wat betreft contrast (+/-3), verzadiging (+/-3) en scherpte (+/-5) aan de eigen smaak worden aangepast.

Beeldruis

De camera ondersteunt ISO-waarden van 100 tot en met 25.600 ISO (uitbreidbaar tot 50-204.800 ISO). Voor wat betreft beeldruis presteert de A7C prima. Beelden tot en met 6400 ISO zijn zonder meer bruikbaar en ook de 12800 ISO-beelden zijn dat na enige bewerking ook. De standen 25600 en 51200 ISO vertonen meer ruis, maar zijn eventueel in zwart-wit of sepia onder bepaalde omstandigheden ook nog bruikbaar. Prima! De automatische witbalansfunctie liet geen steekje vallen. Onze moeilijke testopstelling werd zonder enige kleurzweem vastgelegd. Scherpte en contrast zijn prima en eventueel ook in de camera aan de eigen smaak aan te passen. Al met al levert de A7C zeer fraaie 24-megapixel JPEG-beelden. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf. Klik op een beeld om door de beelden te bladeren.

Testbeelden

Conclusie

pixelmania.nlDe Sony A7C is verkrijgbaar als losse body voor een adviesprijs van € 2.099,-. De kit bestaand uit een body en het compacte 28-60mm zoomobjectief gaat voor € 2.399,- over de toonbank. Met het 28-60mm zoomobjectief beschikt men over een prima reiscamera, maar het bereik van de kitlens is zowel aan de groothoek kant als in de telestand wat ons betreft wel wat beperkt. Dit zoomobjectief presteert overigens prima, maar wij wachten liever op een compact 24-105mm zoomobjectief. Liefhebbers van prime lenzen kunnen de A7C prima combineren met bijvoorbeeld het FE 35mm F2.8 of FE 55mm F1.8 objectief. Die passen er prima op. De Sony A7C is wat ons betreft op dit moment de meest ideale full-frame reiscamera. Het prijskaartje is weliswaar stevig, maar op basis van de degelijke constructie, uitgebreide functionaliteit en uitstekende beeldkwaliteit is een Pixelmania Award op zijn plaats. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.sony.nl.