ComputerComputer
Door 18 december 2020 Lees verder →

Skylum Luminar AI

Softwarefabrikant Skylum heeft een nieuwe versie van hun beeldbewerkingsprogramma Luminar uitgebracht. Luminar AI is beschikbaar voor Mac- én Windows-computers en telt diverse gereedschappen die door kunstmatige intelligentie (AI) worden aangedreven. Zo kan men met het gereedschap Verbeteren AI in een handomdraai een foto verbeteren of met de gereedschappen Gezicht AI en Huid AI een portret verfraaien. Wij probeerden de Windows-versie uit.

Skylum Luminar AI is geschikt voor Mac-computers met minimaal een Intel Core i5 processor (vanaf 2010 of nieuwer), 8 GB werkgeheugen, MacOS 10.13.6 of hoger, 10 GB opslagruimte en een beeldschermresolutie van 1280×768 pixels of meer. Retina beeldschermen worden ondersteund. De Windows-versie draait op Windows 10 met minimaal een Intel Core i5 processor, 8 GB werkgeheugen, 10 GB opslagruimte, Open GL 3.3-compatibele grafische kaart en een beeldschermresolutie van 1280×768 pixels of meer. Eén licentie mag worden gebruikt op maximaal 2 computers! Luminar AI is in principe een standalone programma, maar kan eventueel ook worden gebruikt als plug-in in Adobe Photoshop, Adobe Lightroom en Apple Photos for Mac. Op die manier kan men Luminar AI gemakkelijk integreren in de eigen workflow. Al met al biedt het programma gebruikers alle functionaliteit die men van een volwaardig beeldbewerkingsprogramma mag verwachten, zoals beeldbeheer, RAW-ondersteuning, lagen, filters, voorinstellingen, aanpasbare gebruikersinterface, maskers, niet-destructieve bewerkingen enzovoort. Na installatie van het programma verschijnt een welkomstscherm met daarin de melding hoe je een individuele afbeelding kunt openen voor bewerken of een map met afbeeldingen kunt aanmaken (allebei via het +-teken) en waar je je nieuwe Luminar AI catalogus kunt vinden. Eventueel kun je via de knop Wijzig deze locatie naar wens aanpassen.

Catalogus

Na het starten van het programma begint men in principe in de Catalogus. Hier ziet men rechts onder Catalogus diverse mogelijkheden om de te bewerken beelden te benaderen. De eerste optie Alle Foto’s toont alle gevonden beelden in een boomstructuur verdeeld over jaren en maanden. Individueel Bewerkte Afbeeldingen toont het aantal (via Bewerk Enkele Afbeelding) los bewerkte beelden, Recent Toegevoegd toont de recent toegevoegde beelden en Recent Bewerkt de recent bewerkte beelden. In Prullenbak staan de verwijderde beelden. De optie Albums toont de aangemaakte albums en via Mappen kan men op basis van mappen de beelden benaderen. Heeft men een map of album geopend, dan worden rechts in het grote venster de thumbnails van de aanwezige beelden getoond. De grootte van de thumbnails kan men aanpassen (Klein, Medium, Groot of Grootste) via een pull-down menu rechtsboven in de menubalk. Een map toevoegen kan via de knop Voeg Map met Afbeeldingen toe (plusteken linksboven) en via de knop Alle Foto’s kan men snel terugkeren naar alle aanwezige beelden. Gaat men op een beeld staan en klikt men er rechts op, dan verschijnt een menu met opties om het desbetreffende beeld van een vlagmarkering (Stel Vlag In) te voorzien, te roteren (Roteer), gedane bewerkingen te kopiëren (Aanpassingen > Kopieer Aanpassingen), te exporteren (Exporteer), snel naar een map of afbeeldingen met dezelfde datum te gaan (ga Naar), in een album te plaatsen (Creëer Album), weg te gooien (Verplaats naar Prullenbak) of te tonen in de Verkenner (Toon in Explorer). Al met al gaat het navigeren tussen mappen en albums prima en ook het toekennen van een vlagmarkering gaat lekker vlot. Dubbelklikken we op een thumbnail in de Catalogus, dan wordt het desbetreffende beeld groot geopend met daaronder een rij met thumbnails.

Sjablonen

Hebben we een beeld geopend, dan kunnen we dit beeld via de optie Sjablonen voorzien van een sjabloon of voorinstelling. Standaard telt Luminar AI 22 collecties met sjablonen verdeeld over acht categorieën, genaamd Essentieel, Landschap, Moeder Natuur, Portret, Macro, Filmisch, Lifestyle en Lucht. Via de knop Haal meer sjablonen kan men dit aantal eventueel uitbreiden. Men komt dan in de Luminar Marktplaats waar men tal van sjablonen – soms tegen betaling, maar ook gratis – kan downloaden. Het toepassen van een sjabloon is kinderlijk eenvoudig: men selecteert de gewenste categorie en klikt op Alles weergeven. De in de desbetreffende categorie aanwezige collecties worden nu onder elkaar getoond. Selecteer vervolgens de gewenste collectie en selecteer een van de aanwezige sjablonen. Dit sjabloon wordt meteen toegepast op het geopende beeld. Men kan dus direct het effect bekijken. Onderaan de lijst staat de naam van he gebruikte sjabloon met daaronder een schuifbalk. Via deze schuifbalk kan men de intensiteit van het toegepast sjabloon eventueel naar wens aanpassen. Niet tevreden, probeer dan een ander sjabloon. Overigens toont Luminar AI helemaal boven onder het kopje Voor Deze Foto ook drie collecties als suggestie voor het geopende beeld. Het loont zeker de moeite om deze eerst even te proberen. Heeft men een geschikt sjabloon gebonden, dan kan naar het scherm Bewerken om het beeld verder te bewerken.

Bewerken

In deze stand oogt het programma zoals zoveel beeldbewerkingsprogramma’s met bovenaan het scherm een menubalk, onderaan een balk met thumbnails genaamd Filmstrip, een groot venster met daarin het geopende beeld en rechts een lijst van essentiële gereedschappen. Via de menu-optie Beeld kan men eventueel de Filmstrip sluiten. Uiteraard kan men er ook voor kiezen om een beeld vanaf het begin helemaal zelf te bewerken zonder eerst gebruik te maken van een sjabloon. In dat geval opent men het te bewerken beeld en selecteert men direct Bewerken. Door op het beeld rechts te klikken kan men via het menu eventueel een histogram zichtbaar maken. Rechts krijgt men dan als eerste de gereedschappen uit de groep Essentieel te zien. Deze zijn onderverdeeld in Licht, verbeteren AI, Structuur AI, Kleur, Zwart & Wit, Details, Ruisreductie, Landscape en Vignet. Via Licht kan men onder andere de kleurtemperatuur, tint, belichting, contrast en dergelijke aanpassen. De groep Verbeteren AI bestaat uit de gereedschappen Accent AI en Luchtverbetering AI. Met de eerste kan men het beeld over het geheel al flink oppeppen en met Luchtverbetering AI kan men luchten verfraaien. Via Structuur AI wordt automatisch de structuur verhoogd van die delen waar dat verantwoord is. Personen worden hierbij automatisch genegeerd. Via Kleur kan men de verzadiging en dergelijke aanpassen en met de gereedschappen van Details kan men de detaillering verbeteren. Beeldruis kan men aanpakken via Ruisreductie en Landschap bevat gereedschappen om een landschap te verfraaien. Lichtafval kan men oplossen via Vignet. Via de knop Voor/Na boven het beeld kan men het resultaat vergelijken met het origineel. Er is ook een knop Vergelijk waarmee men via een schuifbalk de verschillen tussen het origineel en het bewerkte beeld zichtbaar kan maken.

Creatief

In de groep Creatief vinden we een groot aantal gereedschappen om het beeld verder onder handen te nemen. Deze groep bevat de volgende gereedschappen: Lucht AI, Uitgebreide Lucht AI, Sfeer AI, Zonnestralen, Dramatisch, Stemming, Toonaanpassing, Mat, Mystiek, Gloed en Film Korrel. De meeste namen spreken voor zich. Eén gereedschap springt er uit en dat is Lucht AI. De werking is kinderlijk eenvoudig en het resultaat verbluffend. Men opent een beeld met een saaie lucht en selecteert in de groep Creatief het gereedschap Lucht AI. In het pull-down menu Objectselectie selecteert men vervolgens een luchttype. Er kan standaard worden gekozen uit Blue Sky (6x), Bright Blue Sky (3x), Dramatic Sky (4x), Dramatic Sunset (7x), Galaxy (2x), Starry Night (2x), Sunset (4x) en Sunset Clouds. Zodra we een keuze hebben gemaakt, wordt de huidige lucht vervangen door de nieuwe. Op die manier kan men vrij vlot een aantal verschillende luchten uitproberen. Heeft men een keuze gemaakt, dan kan men via de opties Horizon Overvloeien, Horizon Positie, Scène Herbelichten en Lucht Globaal een en ander eventueel verder aanpassen. Via Geavanceerde Instellingen krijgt men toegang tot nog meer gereedschappen om een en ander nog verder te verfijnen. Zo kan men bijvoorbeeld via Lucht Onscherp Maken de lucht onscherper maken en via Lucht Temperatuur de kleurtemperatuur van de lucht eventueel worden gewijzigd. Al met al een zeer krachtige functie, maar wel een die men met mate moet toepassen om onecht ogende beelden te voorkomen.

Portret en PRO

De groep Portret bevat de gereedschappen Gezicht AI, Huid AI, Lichaam AI en Overbelichting. Gezicht AI bevat twee gereedschappen, te weten Gezichtsverlichting en Slank Gezicht. Via schuifbalken kan men met deze gereedschappen de belichting van een gezicht aanpassen en eventueel een gezicht iets slanker maken. Met het gereedschap gezicht Huid AI kan men de huid van geportretteerden vrij vlot verfraaien. Vink eventueel ook de optie Verwijdering Huidoneffenheden AI aan en beweeg de schuifbalk Hoeveelheid totdat het gewenste resultaat is bereikt. In de foto ziet men de huid steeds zachter en gelijkmatiger worden. De derde optie Lichaam AI bevat de gereedschappen Lichaamsvorm en Onderbuik. Met het eerste gereedschap kan men iemand slanker laten ogen en een (bier)buikje verwijdert men met de schuifbalk Onderbuik. Met het gereedschap Overbelichting kan men tot slot onder andere de hoge lichten en zwarting in het beeld aanpassen. De groep PRO telt een aantal professionele gereedschappen, genaamd Optisch, Supercontrast, Kleurharmonie, Doordrukken & Tegenhouden, en Kloon & Stempel. Via Optisch kan men lensvervorming en vignettering corrigeren. Met Supercontrast kan men het contrast in de hooglichten, middentonen en schaduwen aanpassen en Kleurharmonie biedt gereedschappen om schitteringen en warmte aan te passen. Via Doordrukken & Tegenhouden kan men delen van het beeld accentueren of juist wegdrukken en met Kloon & Stempel kan men delen van het beeld klonen. Tot slot kan men via de optie Exporteer een bewerkt beeld op de harde schijf opslaan, e-mailen of in de cloud bij SmugMug opslaan.

Conclusie

pixelmania.nlSkylum Luminar AI is een prima beeldbewerkingsprogramma, waarmee men dankzij de diverse sjablonen en AI-gereedschappen beelden vrij vlot kan bewerken of een compleet andere uitstraling geven. En dankzij de diverse masking gereedschappen kan men eventueel ook delen van een beeld bewerken. Luminar AI kost € 99,- (Let op: tijdelijk € 79.-) en voor dat geld krijgt men een gebruiksvriendelijk beeldbewerkingsprogramma boordevol handige en innovatieve gereedschappen. Op basis van de prima functionaliteit kennen wij Skylum Luminar AI een Pixelmania Award toe in de categorie beeldbewerkingsprogramma’s. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op skylum.com/nl/luminar-ai/.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Software