ComputerComputer
Door 16 februari 2021 Lees verder →

Sony FE 50mm F2.8 Macro

Het Sony FE 50 mm F2.8 Macro objectief is een macro-objectief voor de Sony full-frame systeemcamera’s. Het objectief bezit een stof- en vochtbestendige behuizing en is daardoor onder alle fotografische omstandigheden goed inzetbaar. Wij probeerden het Sony FE 50 mm F2,8 macro-objectief uit op een 24-megapixel Sony A7c systeemcamera.

Het Sony FE 50 mm F2.8 macro-objectief heeft een beeldhoek van 47 graden op de full-frame A7c systeemcamera. Het objectief weegt 236 gram en dat is voor een 50 mm macro-objectief alleszins redelijk. De buitenkant van de lens is weer- en stofbestendig. De diameter van het objectief is circa 7,1 cm en de lengte circa 7 cm, de filtermaat is 55 mm en de kortste scherpstelafstand 16 cm. De maximale vergrotingsverhouding is 1x oftewel de reproductiemaatstaf is 1:1, wat betekent dat het te fotograferen onderwerp net zo groot op de beeldsensor komt als het in werkelijkheid is. Al met al is het een degelijk, maar zeker ook handzaam objectief. Het minimale diafragma bedraagt F16. Het optisch ontwerp bevat 7 lensgroepen met in totaal 8 elementen. In de lensconstructie zijn één asferisch element en één ED-element (extra lage dispersie om axiale chromatische aberratie effectief te compenseren) toegepast. Op het objectief zien we een scherpstelvergrendelingsknop, een knop om te schakelen tussen automatisch of handmatig scherpstellen en een schuifknop voor de scherpstelbegrenzer. Het objectief bezit verder geen traditioneel scherpstelvizier en ook ontbeert het een diafragmaring. De standaard meegeleverde lensdoppen zijn van kunststof.

Scherpstelling

Dankzij het interne focussysteem verloopt het automatisch scherpstellen over het algemeen vlot, maar bij kritische macro-onderwerpen kan er soms sprake zijn van enig ‘zoeken’. Met de scherpstelvergrendelingsknop kan de scherpstelling eventueel worden vergrendeld en de scherpstelbegrenzer kent drie standen (Full, oneindig-0,3m en 0,3-0,16m) en kan, afhankelijk van het onderwerp, worden ingesteld op een korte of langere scherpstelafstand. Groot voordeel hiervan is dat het scherpstelbereik beperkt kan worden en daardoor de automatische scherpstelsnelheid gemaximaliseerd. Na automatisch te hebben scherp gesteld is het eventueel mogelijk om de gevonden scherpstelling handmatig aan te passen – om bijvoorbeeld de scherptediepte te verleggen – door aan de brede scherpstelring voorop het objectief te draaien. Deze loopt heerlijk soepel en biedt dankzij het geribbelde oppervlak ook een goede grip. Dat is vooral handig als men handschoenen aan heeft. Dankzij de vergrotings- (1:4, 1:2, 1:1.4 en 1:1) en afstandsschalen respectievelijk 0,28, 0,19, 0,17 en 0,16m) op het uitschuifbare objectief is het eenvoudig om de gewenste vergroting en scherpstelling voor macrofotografie in te stellen. De autofocus-tijd is op de A7c bij normale alledaagse onderwerpen echter prima en dat maakt dit objectief ook geschikt voor portret- en straatfotografie.

Prestaties

De met het Sony FE 50mm F2.8 Macro objectief gemaakte beelden zijn zo goed als vrij van enige vertekening. Onze metingen geven een wel zéér lichte tonvormige vertekening aan van circa 0,2%, maar dat is met het blote oog nauwelijks waar te nemen. Ook in beelden met veel rechte lijnen dichtbij in beeld is een dergelijke vertekening niet zichtbaar. Prima! Op het gebied van scherpte presteert dit objectief uitstekend. Bij volle lensopening (F2.8) is het beeld in het centrum al zeer scherp. In de hoeken blijft de scherpte bij volle lensopening echter iets achter. Na diafragmering neemt de scherpte in het centrum én in de hoeken steeds iets toe en vanaf F5.6 is het beeld over het gehele beeldvlak zeer scherp. Het objectief presteert qua scherpte het beste bij F5.6 en F8. Vanaf F11 treedt er zichtbaar enige diffractie op. Van chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is nauwelijks sprake. De achtergrondonscherpte (bokeh) oogt dankzij de toegepaste zeven cirkelvormige diafragmalamellen met afgeronde kanten over het algemeen zeer fraai. De vignettering of lichtafval in de beelden bedraagt bij volle lensopening (F2.8) in de hoeken -1,9EV. Dit neemt na diafragmering echter snel af en vanaf F5.6 is de lichtafval in de hoeken minder dan 0,5 stop en verwaarloosbaar. Mocht het storend zijn, dan is het eenvoudig om dit in een beeldbewerkingsprogramma te corrigeren. Klik op een beeld om door onderstaande testbeelden te bladeren.

Testbeelden

Conclusie

Sony heeft met de FE 50mm F2.8 Macro een breed inzetbaar standaardobjectief met macrofunctionaliteit op de markt gebracht. De beelden zijn zeer scherp, zo goed als vrij van vertekening en de achtergrondonscherpte (bokeh) oogt fraai. De lichtafval in de hoeken is bij volle lensopening echter stevig, maar dat is achteraf gemakkelijk met een lensprofiel te corrigeren. Het objectief kost momenteel € 589,- en dat is gezien de geboden kwaliteit alleszins redelijk. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.sony.nl.

Geplaatst in: Objectieven (syscam)