ComputerComputer
Door 5 maart 2021 Lees verder →

Tamron 28-200mm F2.8-5.6 Di III RXD zoomobjectief

Tamron heeft met het 28-200mm F2.8-5.6 Di III RXD objectief een aantrekkelijk zoomobjectief voor Sony A7 full-frame systeemcamera’s op de markt gebracht. Volgens fabrikant Tamron kan dit zoomobjectief alles aan, van landschappen en dagelijkse portretten tot spannende close-ups. Het royale 28-200mm zoombereik maakt dit objectief tot de ideale reispartner, die brandpuntafstanden van groothoek tot telezoom aankan, zonder dat je extra lenzen mee hoeft te nemen. Wij probeerden het 28-200mm zoomobjectief uit op een Sony A7c systeemcamera.

Het Tamron 28-200mm F2.8-5.6 Di III RXD objectief is stof- en vochtbestendig. Op een camera uit de Sony A7-reeks heeft dit zoomobjectief een beeldhoek van circa 75 tot 12 graden. Het is mogelijk dit zoomobjectief ook te gebruiken op bijvoorbeeld een Sony A6600, dan wordt het in feite een 42-300mm zoomobjectief. Het zoomobjectief weegt 575 gram, is circa 11,7 cm lang en heeft een diameter van 7,4 cm. Dat is betrekkelijk licht en compact voor een dergelijk royaal zoomobjectief, waardoor dit zoomobjectief ook prima geschikt is voor de compacte Sony A7c systeemcamera. Het objectief heeft een maximaal diafragma in de groothoekstand van F2.8 en in uiterste telestand van F5.6. Het minimale diafragma is F16 in groothoekstand en F32 in telestand. De lensconstructie telt 18 elementen in 14 groepen. Het lensontwerp telt vier asferisch geslepen lenselementen en diverse speciale lenselementen, waaronder LD (Low Dispersion) en XLD (eXtra Low Dispersion) lenselementen. Deze onderdrukken chromatische aberraties waardoor een hogere beeldkwaliteit van rand tot rand kan worden bereikt in een relatief compact ontwerp. Het objectief heeft een filterdiameter van 67 mm. De minimale scherpstelafstand is 19 cm in de groothoekstand en 80 cm in de telestand. Dat resulteert in vergrotingsmaatstaven van 1:3.1 op 28mm en 1:3.8 op 200mm. Een geavanceerde lineaire motor garandeert een snelle en accurate automatische scherpstelling. Voor beeldstabilisatie is het objectief afhankelijk van de in de camera ingebouwde beeldstabilisatie. De 7 afgeronde diafragmalamellen verzorgen de achtergrondonscherpte (bokeh). Het zoomobjectief wordt geleverd inclusief kunststof lensdoppen en een bijpassende zonnekap. Een buidel om het objectief in op te bergen wordt standaard niet meegeleverd.

Prestaties

Het Tamron 28-200mm F2.8-5.6 Di III RXD zoomobjectief stelt op onze Sony A7c vlot scherp. Na automatisch te hebben scherp gesteld is het eventueel mogelijk om de gevonden scherpstelling handmatig aan te passen – om zo de bijvoorbeeld scherptediepte te verleggen – door aan de smalle scherpstelring te draaien. Dankzij de soepel lopende scherpstelring gaat het handmatig scherpstellen prima, maar de scherpstelring is in verhouding tot de brede zoomring wel wat aan de smalle kant. De brede zoomring loopt lekker soepel. De met dit zoomobjectief gemaakte beelden hebben last van enige vervorming. Onze metingen geven in de groothoekstand een geringe tonvormige vertekening (circa -1%) aan. Na inzoomen verdwijnt deze tonvormige vertekening om snel over te gaan in een zeer lichte kussenvormige vertekening (+2,5%). Bij dit alles is wel een kanttekening te plaatsen: de camera corrigeert de vertekening grotendeels softwarematig. In de RAW-beelden zijn dan ook een veel grotere ton- en kussenvormige vertekeningen zichtbaar, dan in de JPEG-beelden. In veel beeldbewerkingsprogramma’s is dat met een lensprofiel achteraf echter eenvoudig te verhelpen.

Scherpte

Ook de vignettering of lichtafval wordt softwarematig gecorrigeerd. Deze bedraagt in de uiterste hoeken (in de JPEG-bestanden) in de groothoekstand (28 mm) bij volle lensopening (F2.8) circa 0,5 stop en in uiterste telestand (200 mm) bedraagt de lichtafval bij volle lensopening (F5.6) ruim 1 stop. Overigens is de lichtafval eenvoudig in een goed beeldbewerkingsprogramma te corrigeren. Op het gebied van scherpte presteert dit zoomobjectief goed. Bij volle lensopening is het beeld in de groothoekstand aan de randen nog wat aan de zachte kant, maar in het centrum is het objectief zeer scherp. Na diafragmering neemt de scherpte ook aan de randen snel toe en is in de groothoekstand (28 mm) tussen rond F5.6 en F11 goed te noemen. In de uiterste telestand (200 mm) krijgt men het beste resultaat rond F8. Van chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is nauwelijks sprake. Ook fotograferen met tegenlicht leverde geen noemenswaardige problemen op. Al met al prima waarden voor een 7,1x telezoomobjectief. Ook de achtergrondonscherpte (bokeh) oogt over het algemeen prima. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

pixelmania.nlTamron heeft met dit 28-200mm F2.8-5.6 Di III RXD zoomobjectief een aantrekkelijk reiszoomobjectief voor Sony systeemcamera’s afgeleverd. Met een winkelprijs van € 869,- is dit 7,1x telezoomobjectief gezien de degelijke constructie en de geboden beeldkwaliteit ook alleszins redelijk geprijsd. Vooral op het gebied van scherpte presteert dit objectief opvallend goed. Lichtafval en vertekening zijn – met name in JPEG-formaat – alleszins acceptabel en ook gemakkelijk – indien nodig – achteraf in een beeldbewerkingsprogramma te corrigeren. RAW-fotografen dienen echter rekening te houden met meer vertekening en lichtafval. Uiteraard krijgt men betere resultaten met prime objectieven, maar wie op reis geen hele fototas gevuld met diverse objectieven wil rondzeulen, kan met dit Tamron zoomobjectief prima resultaten boeken. Zowel weidse vergezichten als portretten en close-ups laten zich er probleemloos mee vastleggen. Op basis van de prima beeldkwaliteit kennen wij het Tamron 28-200mm F2.8-5.6 Di III RXD zoomobjectief een Pixelmania Award toe in de categorie zoomobjectieven. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.tamron.eu/nl/.