ComputerComputer
Door 16 maart 2021 Lees verder →

Skylum brengt update voor Luminar AI uit

Softwarefabrikant Skylum heeft vandaag Luminar AI versie 1.2.0 uitgebracht. Het betreft een gratis update voor bestaande gebruikers. Deze nieuwe versie telt diverse verbeteringen waarmee het voor gebruikers nog eenvoudiger is geworden om met behulp van kunstmatige Intelligentie (AI) foto’s verregaand te verbeteren. Vooral het gereedschap LuchtAI is nog krachtiger geworden.

Skylum Luminar AI versie 1.2.0 is geschikt voor Mac-computers met minimaal een Intel Core i5 processor (vanaf 2010 of nieuwer), 8 GB werkgeheugen, MacOS 10.13.6 of hoger, 10 GB opslagruimte en een beeldschermresolutie van 1280×768 pixels of meer. Retina beeldschermen worden ondersteund. De Windows-versie draait op Windows 10 met minimaal een Intel Core i5 processor, 8 GB werkgeheugen, 10 GB opslagruimte, Open GL 3.3-compatibele grafische kaart en een beeldschermresolutie van 1280×768 pixels of meer. Eén licentie mag worden gebruikt op maximaal 2 computers! Luminar AI is in principe een standalone programma, maar kan eventueel ook worden gebruikt als plug-in in Adobe Photoshop, Adobe Lightroom en Apple Photos for Mac. Op die manier kan men Luminar AI gemakkelijk integreren in de eigen workflow. Al met al biedt het programma gebruikers alle functionaliteit die men van een volwaardig beeldbewerkingsprogramma mag verwachten, zoals beeldbeheer, RAW-ondersteuning, lagen, filters, voorinstellingen, aanpasbare gebruikersinterface, maskers, niet-destructieve bewerkingen enzovoort. Na installatie van het programma verschijnt een welkomstscherm met daarin de melding hoe je een individuele afbeelding kunt openen voor bewerken of een map met afbeeldingen kunt aanmaken (allebei via het +-teken) en waar je je nieuwe Luminar AI catalogus kunt vinden. Eventueel kun je via de knop Wijzig deze locatie naar wens aanpassen.

Verbeteringen

Luminar AI versie 1.2.0 telt diverse verbeteringen. In het bijzonder de functie LuchtAI is aanzienlijk verbeterd. Skylum heeft met LuchtAI ‘s werelds eerste automatische technologie voor het vervangen van een lucht gecreëerd. Hierop voortbouwend hebben ze geluisterd naar feedback van gebruikers in de Luminar community en hebben ze een snellere, verbeterde versie van het LuchtAI gereedschap gemaakt. Onder de motorkap creëert deze verbeterde AI motor op ingenieuze wijze weer diverse nieuwe mogelijkheden. Deze langverwachte update betekent ook dat men zich geen zorgen meer hoeft te maken over het vervangen van de lucht in foto’s met water! Oceaan, rivier, meer, zwembad, het maakt niet uit, LuminarAI reflecteert automatisch de nieuwe lucht in het water op de meest realistische manier. De nieuwe lucht past zich automatisch aan de hoek en diepte van de scène aan om ongelooflijke resultaten tot in de kleinste details te produceren. LuchtAI biedt via de optie Herbelichting scène nu ook een meer realistische herbelichting van een scène door sterke kleurtinten uit de lucht op objecten op de voorgrond te elimineren. Men heeft nu een betere controle over de sterkte en verzadiging van de verbeteringen gedaan met de functie Herbelichting scène. Met de nieuwe optie Handmatige herbelichting kan men bijvoorbeeld omgevingsportretten drastisch verbeteren door mensen aan te passen aan de nieuwe lucht voor een realistischer effect.
Een van de moeilijkste uitdagingen is het netjes afstemmen van een nieuwe lucht met de originele horizon. Nieuwe bedieningselementen Horizontale offset en Rotatie zijn daarom toegevoegd aan de al bestaande bedieningselementen waarmee nieuwe luchten omgedraaid, geroteerd en gepositioneerd kunnen worden zodat deze perfect passen.

Sjablonen

In Luminar AI versie 1.2.0 is de functie Lokale masker met nieuwe creatieve mogelijkheden uitgebreid. Het gereedschap Textuur biedt nu Geavanceerde instellingen met bedieningselementen om de textuur en beeldbedekkingen te transformeren. PNG-bestanden met transparantie kunnen nu ook geüpload worden als texturen in LuminarAI. Deze bestanden kunnen vervolgens gebruikt worden om speciale effecten, zoals watermerken, tekst enzovoort, toe te voegen aan foto’s. Nieuwe bedekkingen kunnen eenvoudig verplaatst, omgedraaid, geroteerd, vergroot of verkleind en gepositioneerd worden waar je maar wilt. Als een bedekking in een sjabloon is toegepast, kan de bedekking worden gesynchroniseerd over meerdere afbeeldingen of worden opgeslagen in een aangepast sjabloon voor toekomstig hergebruik. Sjablonen zijn sowieso een belangrijk onderdeel van de LuminarAI workflow. Daarom is Skylum constant bezig met het verbeteren van de sjabloonervaring. In versie 1.2.0 is het nog eenvoudiger en sneller om het perfecte sjabloon voor jouw foto te vinden. Om ze gemakkelijker te kunnen vinden en te gebruiken zijn alle sjablonen, waaronder Favorieten, Mijn sjablonen, Aangeschaft en Oude sjablonen nu beschikbaar op het hoofdtabblad net onder Voor Deze Foto. Voorbeelden van sjablonengroepen hebben nu een aangepaste grootte zodat ze visueel meer toegankelijk zijn en comfortabelere om mee te werken. Sjablonen die zijn gekocht op de Luminar Marktplaats worden nu automatisch toegevoegd aan Voor Deze Foto en kunnen door LuminarAI worden gepresenteerd bij het voorstellen van verbeteringen voor jouw foto´s.

Bestandsformaten

Luminar AI versie 1.2.0 biedt tevens ondersteuning voor diverse nieuwe camera’s en hun bestandsformaten. Nieuw is ondersteuning voor Canon EOS R5, EOS R6, EOS 850D en EOS-1D X Mark III (lossy gecomprimeerde bestanden), Fujifilm X-S10, Leica M10-R, S3 en SL2-S, Nikon Z5, Z6 II en Z7 II, Olympus E-M10 Mark IV, Panasonic DC-G100/G110 en DC-S5, Sony A7C en A7S III en de Zeiss ZX1. Lossy gecomprimeerde CR3-bestanden en Lossy gecomprimeerde RAF-bestanden worden nu ook ondersteund. Al met al is Skylum Luminar AI een prima beeldbewerkingsprogramma, waarmee men dankzij de diverse sjablonen en AI-gereedschappen beelden vrij vlot kan bewerken of een compleet andere uitstraling geven. En dankzij de diverse maskergereedschappen kan men eventueel ook delen van een beeld bewerken. Luminar AI kost € 99,- en voor dat geld krijgt men een gebruiksvriendelijk beeldbewerkingsprogramma boordevol handige en innovatieve gereedschappen. Warm aanbevolen! Meer weten: lees dan hier onze eerdere review!

Kijk voor meer informatie op skylum.com/luminar-ai.

Geplaatst in: Nieuws