ComputerComputer
Door 25 mei 2021 Lees verder →

Canon Pixma PRO-200 fotoprinter

Canon brengt al geruime tijd onder de naam Pixma diverse inkjetprinters op de markt, waarmee ook prima foto’s – veelal tot maximaal A4-formaat – kunnen worden afgedrukt. Met de komst van de Pixma Pro-200 – de opvolger van de Pixma Pro-100S – is er nu ook een Pixma-printer voor de fotoliefhebber die zijn of haar foto’s in een hoge(re) fotokwaliteit op maximaal A3+ formaat wil afdrukken. Wij voelden de Canon Pixma PRO-200 aan de tand.

De Canon Pixma PRO-200 kan diverse papiersoorten met verschillende texturen en formaten verwerken. Ten opzichte van zijn voorganger – de Pixma PRO-100S – doet de PRO-200 een grote stap voorwaarts. Canon heeft namelijk het kleurenspectrum in de Pixma PRO-200 uitgebreid en deze printer voorzien van een nieuw 8 dye-inktsysteem waarmee detailrijke fotoprints kunnen worden afgedrukt. Deze nieuwe fotoprinter heeft een gewicht van slechts 14,1 kg en dat is vergeleken met het voorgaande model 15 procent kleiner. Daarmee is dit model de perfecte partner voor de PC of Mac in huis of in een kleine studio. Het ingebouwde 3 inch LCD-scherm stelt gebruikers in staat om in één oogopslag het inktniveau en andere printerinstellingen te controleren terwijl ze bezig zijn met hun werkzaamheden. De Pixma PRO-200 is niet alleen handig in gebruik, maar stelt fotografen ook in staat om razendsnel fotoprints te produceren. De gratis online beschikbare Canon Professional Print & Layout-software stelt gebruikers in staat de kleuren van scherm tot afdruk optimaal af te stemmen voor levensechte resultaten. De Pixma PRO-200 is ook compatibel met diverse mobiele apparaten en het printen vanaf verschillende apparaten gaat eenvoudiger dan ooit. De printer beschikt daarnaast over een functie voor scheefstandcorrectie van papier die de uitlijning van elk vel corrigeert – ook bij fine art – en telkens weer zorgt voor een perfect vlakke print.

Zonder witrand

Om ervoor te zorgen dat elke print een professionele uitstraling heeft, kan de Pixma PRO-200 zonder witrand op zowel fine art als glanzend fotopapier afdrukken. De printer kan ook printen op een breed scala aan papierformaten tot maximaal A3+ en op aangepaste papierlengtes tot 39 inch van Canon en andere leveranciers. De mogelijkheid te kunnen printen op fine art, glossy printmedia en dergelijke, vergroot de artistieke opties van elke fotograaf en geeft de vrijheid om creatieve grenzen te verkennen en te verleggen. Met de Pixma PRO-200 kunnen gebruikers zelfs ICC-profielen van bekende papierproducenten downloaden en gebruiken om hun fotoprints naar een hoger niveau te tillen. Bovendien kunnen ze vanaf de Canon Creative Park-website eenvoudig sjablonen downloaden voor wenskaarten en andere artistieke producten, waardoor voor fotografen de deur naar een nieuwe creatieve wereld opengaat. Om gebruikers te helpen bij het tot leven brengen van hun creatieve visie – van het maken van foto’s tot de productie van fotoprints – is deze veelzijdige printer via de Canon Professional Print & Layout plug-in software compatibel met een reeks programma’s van derden, waaronder Adobe Lightroom, Photoshop en Photoshop Elements.

Installatie

De Canon Pixma PRO-200 wordt geleverd inclusief netvoedingskabel, printkop, 8 inkttanks, multifunctionele lade, installatiehandleiding, proefpakket A4-fotopapier en een setup cd-rom. Op deze cd-rom staan de benodigde drivers om de printer aan te sluiten en in gebruik te nemen. Na het plaatsen van de printkop en de 8 inkttanks kan de printer in gebruik worden genomen. Tijdens de installatie kan gekozen worden voor USB-aansluiting, een bedrade LAN-verbinding of een draadloze LAN-verbinding. Wij kiezen voor de bedrade LAN-verbinding en doorlopen vervolgens de stapsgewijze installatie van het benodigde stuurprogramma en de gebruikershandleiding. Deze nieuwe printer wordt door diverse printprogramma’s, zoals de Professional Print & Layout software, van Canon ondersteund. De bijbehorende plug-in kan eventueel worden toegevoegd aan compatibele beeldbewerkingsprogramma’s, zoals Adobe Photoshop, Lightroom en Photoshop Elements. Na het succesvol doorlopen van de installatie klappen we de achterste lade open en plaatsen er A3+ fotopapier in. Vervolgens selecteren we in het printermenu de zojuist geladen papiersoort en klappen tot slot de opvanglade aan de voorzijde uit. De printer is nu gereed voor gebruik. Vanaf elke werkplek in ons netwerk kunnen we nu afdrukken op de Pixma PRO-200.

Professional Print & Layout

De Professional Print & Layout plug-in brengt diverse afdrukfuncties samen in één overzichtelijk scherm. Hier kan men vrij eenvoudig onder General Settings de gebruikte papiersoort en/of -formaat selecteren, kleuren beheren of tinten corrigeren voordat je afbeeldingen afdrukt. In het livevoorbeeld kan men de gekozen kleurtinten en randen zien. In de Print Settings kan men de belangrijkste instellingen voor het afdrukken van foto’s doen, namelijk de papiersoort en het papierformaat kiezen en de afdrukkwaliteit instellen. In het vak Color Management kan men het kleurprofiel van het papier en het printerprofiel selecteren, evenals de rendering instellen. Via Color Settings kan men de helderheid, contrast en kleurbalans eventueel nog verder finetunen. Gemaakte aanpassingen kan men hier eventueel opslaan voor hergebruik. Bij de Print Settings kan men via de optie Borderless Printing kiezen voor een afdruk met of zonder witrand. Bij het afdrukken met witrand kan men de grootte van de afbeelding aanpassen door de hoeken in het voorbeeldvenster te verslepen of in het scherm Layout het exacte formaat van de witrand in mm opgeven. Men kan de afbeelding op het papier centreren via de optie Center in het vak Alignment. In de software kan men eventueel ook tekst toevoegen aan foto’s, de modus voor zwart-witfoto’s kiezen, favoriete instellingen opslaan en nog veel meer. Kortom, Professional Print & Layout is het ideale startpunt voor het afdrukken van beelden met de Pixma PRO-200.

Afdrukkwaliteit

Een dergelijke printer schaf je niet aan om 10x15cm-printjes te maken. We waren dan ook vooral nieuwsgierig hoe de Pixma PRO-200 met de grotere formaten omging. Welnu, een randloze A3 kleurenafdruk op Canon Pro Luster fotopapier in de hoogste afdrukkwaliteit is na 4,5 minuten gereed en een A3+ afdruk is inderdaad binnen 9 minuten gereed. Bij standaardinstellingen vertonen de afdrukken duidelijk overeenkomsten met andere Pixma Pro-modellen, maar door de acht inktkleuren zijn de details weer net iets fijner. De kleuren ogen standaard al prima, maar dankzij de vele instelmogelijkheden kan men de kleurweergave helemaal naar zijn of haar hand zetten. Het heeft dus geen zin om de printer daarom ‘direct uit de doos’ te beoordelen. Dankzij de ondersteuning van kleurprofielen en de beschikbaarheid van kleurmanagement software kan men namelijk afdrukken per papiersoort helemaal naar de eigen smaak optimaliseren. Dat de Pixma PRO-200 dankzij de aanwezigheid van speciale grijsinkten ook bij uitstek geschikt is voor het maken van fraaie zwart-witprints, spreekt voor zich.

Conclusie

pixelmania.nlDe Canon Pixma PRO-200 is voor een A3+ fotoprinter redelijk compact en ook betrekkelijk stil. De printer levert – vooral op glanzend papier – sprankelende foto’s, maar kan ook prima met allerhande speciale papiersoorten, zoals canvas en dergelijke uit de voeten. Wat deze fotoprinter echter boven de concurrentie doet uitsteken is het uitstekende kleurmanagement. Hierdoor is men in staat het eindresultaat helemaal aan de eigen wensen aan te passen. De Pixma PRO-200 heeft een adviesprijs van € 499,- en dat is gezien de geboden kwaliteit alleszins redelijk. Op basis van de uitstekende afdrukkwaliteit kennen wij de Canon Pixma PRO-200 een Pixelmania Award toe. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.canon.nl.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Printers