ComputerComputer
Door 7 mei 2021 Lees verder →

DxO PureRAW 1.0

Nieuw van de Franse softwarefabrikant DxO is de RAW-editor DxO PureRAW. Volgens de makers gebruikt DxO PureRAW slimme technologie om zeven problemen die RAW-bestanden negatief beïnvloeden, te weten kleurfouten, ruis, moiré, vertekening, chromatische aberratie, ongewenste vignettering en een gebrek aan scherpte, te verhelpen.

Iedere RAW-fotograaf kent het probleem: hoe bewaar ik de fijne details in mijn foto’s terwijl ik beeldruis in mijn beeldbewerkingsprogramma verwijder. Dankzij de in DxO PureRAW toegepaste DeepPRIME kunstmatige intelligentie is dat geen probleem meer. DxO PureRAW verwijdert automatisch digitale beeldruis terwijl de fijne details behouden blijven. De gebruikte DxO DeepPRIME technologie is speciaal gemaakt voor het ‘ontwikkelen’ van RAW-beelden. De werking van deze technologie is gebaseerd op miljoenen RAW-beelden die in het laboratorium van DxO zijn geanalyseerd. Met als resultaat een opmerkelijke verbetering van beeldruisreductie en een meer effectieve manier om kleurfouten te voorkomen. Normaal gesproken worden beeldruisreductie en het reduceren van kleurfouten separaat gedaan met als gevolg dat de ene actie de andere negatief beïnvloedt. De DxO DeepPRIME technologie combineert deze twee acties in één handeling, waardoor beeldruis zichtbaar wordt verminderd, kleurdetails beter bewaard blijven en kleurovergangen veel natuurlijker ogen. En dankzij de beschikbare optische modules voor specifieke camera-en-lenscombinaties worden RAW-bestanden tevens op het gebied van vertekening, chromatisch aberratie en scherpte verbeterd. Het programma is beschikbaar in het Engels, Duits, Spaans, Frans en Japans. Het programma ondersteunt de meest gangbare RAW-formaten, zoals ARW, CR3, NEF, ORF, RAF en DNG. De systeemvereisten zijn Intel Core2 of AMD Athlon 64 X2 processor (Windows 10, 64 bit) en Intel Core i5 (MacOS X), 4GB werkgeheugen en 4GB harddisk ruimte.

Praktijk

Werken met DxO PureRAW is simpel: men opent een of meer RAW-bestanden in het programma. Men kan de beelden naar het programma verslepen en op het bewerkingsvenster laten vallen of via Add photos to process naar de RAW-bestanden bladeren en ze zo openen. Zodra men beelden heeft geladen verschijnt – indien nodig – het venster DxO Optics Modules waarin suggesties worden gedaan voor de benodigde DxO optische modules. Controleer of de suggesties kloppen, klik op Download Selection om ze te downloaden en klik tot slot op Save. Klik daarna op de knop Process photo’s linksboven en selecteer in het volgende venster de gewenste RAW-verwerkingsmethode (HQ, Prime of DeepPRIME), het gewenste bestandsformaat (JPEG of DNG) en de folder waarin de bewerkte beelden moeten worden opgeslagen. Men kan hier kiezen voor een subfolder genaamd DxO in de originele beeldmap of voor een specifieke map. Is alles naar wens ingevuld dan is een klik op Process voldoende om het programma aan het werk te zetten. Onderaan het scherm verschijnt een voortgangsbalk met de verwachte verwerkingstijd. Als het programma klaar is krijgt men de optie om via View results het resultaat van de bewerking direct te bekijken. Met een Split view slider kan men het originele RAW-beeld vergelijken met het door DxO PureRAW bewerkte beeld. Via de optie Export to kan men de bewerkte beelden naar een beeldbewerkingsprogramma exporteren voor verdere bewerking. Getoond worden de meest gangbare programma’s, maar via Select custom software kan men elk gewenst programma dat op de computer aanwezig toevoegen. Dankzij deze export-optie is DxO PureRAW in elke workflow eenvoudig in te passen, prima! Over de gerealiseerde resultaten kunnen we kort zijn: uitstekend!

Conclusie

pixelmania.nlWij zijn zeer onder de indruk van DxO PureRAW! Niet alleen op basis van de uitstekende resultaten, maar vooral ook van het gebruiksgemak. DxO PureRAW 1.0 doet wat het beloofd en dat op een dusdanige manier dat zelfs een kind ermee kan werken. Ook de integratie met externe beeldbewerkingsprogramma’s is prima geregeld. Hierdoor kan men in slechts vier stappen RAW-beelden volledig bewerken. Het programma kost normaliter € 129,- , maar is tijdelijk beschikbaar voor € 89,99. Voor dat geld krijgt men een uitstekende RAW-editor die de gebruiker veel werk uit zijn of haar handen haalt. Op basis van het gebruiksgemak en de geleverde beeldkwaliteit kennen wij DxO PureRAW 1.0 een Pixelmania Award toe in de categorie RAW-converters. Op de website van de fabrikant kan men een 30-dagen probeerversie downloaden. Ons advies: zeker doen!

Kijk voor meer informatie op www.dxo.com/dxo-pureraw/workflow/.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Software