ComputerComputer
Door 22 juni 2021 Lees verder →

Sony FE 135mm F1.8 GM

Sony heeft met het FE 135mm F1.8 GM een prime telelens in het gamma, dat volgens de fabrikant hoogwaardige prestaties bij alle diafragma-instellingen levert. Het objectief kan worden ingezet voor portretten, bruiloften, sportevenementen en diverse andere projecten. Wij probeerden het 135mm F1.8 GM objectief uit op een Sony full-frame systeemcamera.

Het Sony FE 135 mm F1.8 GM objectief is vervaardigd uit hoogwaardige kunststof en heeft een metalen vatting. Het objectief heeft een beeldhoek van 18 graden op een Sony full-frame systeemcamera. Het objectief kan eventueel ook worden gebruikt op een Sony systeemcamera met een APS-C-beeldsensor, zoals de A6500. Dan wordt het in feite een 202,5 mm teleobjectief (35mm equivalent) en bedraagt de beeldhoek ruim 12 graden. Het objectief weegt echter 950 gram en ligt op een full-frame systeemcamera beter in balans. De diameter van het objectief is circa 9 cm, de lengte zonder zonnekap 12,7 cm, de filtermaat 82 mm en de minimale scherpstelafstand is 70 cm. Het minimale diafragma bedraagt F22. De brede gedempte scherpstelring loopt soepel en biedt dankzij het geribbelde oppervlakte ook een goede grip. Dat is vooral handig als men handschoenen aan heeft. Het objectief bezit verder een diafragmaring met klikschakelaar, een AF/MF-schuif, twee programmeerbare knoppen en een scherpstelbegrenzer. Hiermee kan men de scherpstelling tot een vast bereik beperken, zodat de snelheid van de autofocus wordt geoptimaliseerd en scherpstellen op ongewenste onderwerpen wordt voorkomen. De standaard meegeleverde zonnekap en lensdoppen zijn van kunststof.

Optisch ontwerp

Het optisch ontwerp bevat 10 lensgroepen met in totaal 13 elementen. In de lensconstructie is onder andere één extreem asferisch (XA), één Super ED en één ED lenselement toegepast. De in dit objectief toegepaste elementen van XA-glas (extreem asferisch), Super ED-glas (extra lage verstrooiing) en ED-glas corrigeren aberratie zeer effectief. Het Super ED-glaselement en het ED-glaselement zijn dusdanig geplaatst om axiale chromatische aberratie die vaak een probleem vormt bij telelenzen met een groot diafragma te verminderen. Deze configuratie verbetert niet alleen de resolutie, maar minimaliseert ook de kleurranden die kunnen voorkomen bij bokeh op de voor- en achtergrond. Het toegepaste systeem van zwevend scherpstellen gebruikt de aberratiecorrectie over het hele scherpstellingsbereik van de lens om zo de hoogst mogelijke resolutie tot de randen van het beeld te realiseren. De speciale Nano AR-coating van Sony onderdrukt interne reflecties om een uitstekend beeldcontrast en prachtige helderheid te garanderen. Het optisch ontwerp in combinatie met het ronde diafragma met 11 bladen dragen zorg voor de bijzonder fraaie achtergrondonscherpte (bokeh).

Prestaties

De met het Sony FE 135 mm F1.8 GM objectief gemaakte beelden zijn zo goed als vrij van vertekening. Onze metingen geven een zeer lichte kussenvormige vertekening aan van circa 0,6%, maar dat is met het blote oog niet waar te nemen. De vignettering of lichtafval bedraagt bij volle lensopening (F1.8) in de hoeken circa 1 stop. Dit neemt na diafragmering snel af naar minder dan 0,5 stop bij F2.8 en verder. Dit zijn uitstekende waarden voor een full-frame camera en – indien nodig – achteraf prima te corrigeren. Op het gebied van scherpte presteert dit objectief uitmuntend. Vanaf volle lensopening (F1.8) is het beeld in het centrum al zeer scherp. De hoeken blijven een heel klein beetje achter, maar zijn ook al zeer scherp. Na diafragmering neemt de scherpte stapsgewijs nog iets toe, maar de hoeken blijven wel steeds iets achter bij het centrum. De maximale scherpte in het centrum wordt bereikt bij F4. Op F2.8 en F5.6 zijn het centrum en de hoeken echter het meest in balans qua scherpte. Vanaf F8 treedt er langzaam enige diffractie op en neemt de scherpte weer af. Pas bij F22 wordt dat echter ook enigszins zichtbaar. Van chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is nauwelijks sprake. De achtergrondonscherpte (bokeh) oogt dankzij de toegepaste negen diafragmalamellen met afgeronde hoeken over het algemeen zeer fraai. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

pixelmania.nlDe Sony FE 135 mm F1.8 GM is een uitstekend full-frame teleobjectief. Pluspunten zijn de degelijke constructie, de maximale lichtsterkte van F1.8, de uitstekende scherpte en de zeer geringe, niet zichtbare vertekening. Aan al dat moois hangt wel een stevig prijskaartje van € 1899,-. Op basis van de uitstekende optische prestaties kennen wij dit teleobjectief – ondanks het hoge prijskaartje – in de categorie prime objectieven een Pixelmania Award toe. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.sony.nl.