ComputerComputer
Door 9 juli 2021 Lees verder →

Sony FE 50mm F1.2 GM

Het Sony FE 50 mm F1.2 GM objectief is een lichtsterk standaardobjectief voor Sony full-frame systeemcamera’s. Het objectief bezit een stof- en vochtbestendige behuizing en is daardoor onder alle fotografische omstandigheden goed inzetbaar. Wij probeerden het Sony FE 50 mm F1.2 objectief uit op een 50-megapixel Sony A1 systeemcamera.

Het Sony FE 50 mm F1.2 GM objectief is vervaardigd uit hoogwaardige kunststof en heeft een metalen vatting. Het objectief heeft een beeldhoek van 47 graden op full-frame systeemcamera’s. Het objectief kan eventueel ook worden gebruikt op een Sony systeemcamera met een APS-C-beeldsensor, zoals de A6500. Dan wordt het in feite een 75 mm teleobjectief (35mm equivalent) en bedraagt de beeldhoek ruim 32 graden. Het objectief weegt echter 778 gram en ligt op een full-frame systeemcamera beter in balans. Dat stevige gewicht wordt verklaard door de aanwezige glaselementen om de lichtsterkte te realiseren. De buitenkant van de lens is weer- en stofbestendig. De diameter van het objectief is circa 8,7 cm en de lengte circa 11 cm, de filtermaat is 72 mm en de kortste scherpstelafstand 40 cm. Het minimale diafragma bedraagt F16. De brede gedempte scherpstelring loopt soepel en biedt dankzij het geribbelde oppervlakte ook een goede grip. Dat is vooral handig als men handschoenen aan heeft. Het objectief bezit verder een diafragmaring met klikschakelaar, een AF/MF-schuif en twee programmeerbare knoppen. De standaard meegeleverde zonnekap en lensdoppen zijn van kunststof.

Optisch ontwerp

Het optisch ontwerp bevat 10 lensgroepen met in totaal 14 elementen. In de lensconstructie zijn drie extreem asferisch (XA) lenselementen toegepast. Deze drie XA-lenselementen zitten in een geavanceerd optisch pad en beperken daardoor de algehele aberratie. Andere geavanceerde optische technologieën zorgen voor minimale chromatische aberratie. Dankzij de op alle elementen toegepaste anti-reflecterende nanocoating II wordt de interne weerspiegeling geminimaliseerd zodat schittering en spiegeling niet optreden. De fluorcoating op het voorste lenselement stoot water, olie en ander vuil af, waardoor het gemakkelijker is om vuil of vingerafdrukken van het lensoppervlak te verwijderen. Een nieuw 11-bladig circulair diafragmamechanisme draagt bij aan een vloeiende en zachte achtergrondonscherpte (bokeh). De minimale scherpstelafstand van 40cm en maximale vergroting van 0,17x bieden extra flexibiliteit bij close-ups voor zowel foto’s als video’s.

Prestaties

De met het Sony FE 50mm F1.2 GM objectief gemaakte beelden zijn zo goed als vrij van enige vertekening. Onze metingen geven een wel zéér lichte kussenvormige vertekening aan van circa 0,6%, maar dat is met het blote oog nauwelijks waar te nemen. Ook in beelden met veel rechte lijnen dichtbij in beeld is een dergelijke vertekening niet zichtbaar. Prima! Op het gebied van scherpte presteert dit objectief uitstekend. Bij volle lensopening (F1.2) is het beeld in het centrum al zeer scherp. In de hoeken blijft de scherpte bij volle lensopening echter iets achter. Na diafragmering neemt de scherpte in het centrum én in de hoeken steeds iets toe. Het objectief presteert qua scherpte het beste bij F4. Vanaf F11 treedt er zichtbaar enige diffractie op. Van chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is nauwelijks sprake. De achtergrondonscherpte (bokeh) oogt dankzij de toegepaste elf cirkelvormige diafragmalamellen met afgeronde kanten over het algemeen zeer fraai. De vignettering of lichtafval in de beelden bedraagt bij volle lensopening (F1.2) in de hoeken -2,9EV. Dit neemt na diafragmering echter snel af en vanaf F4 is de lichtafval in de hoeken minder dan 1 stop en nauwelijks zichtbaar. Mocht het storend zijn, dan is het eenvoudig om dit in een beeldbewerkingsprogramma te corrigeren. Klik op een beeld om door onderstaande testbeelden te bladeren.

Testbeelden

Conclusie

Sony heeft met de FE 50mm F1.2 GM een zeer lichtsterk standaardobjectief op de markt gebracht. De beelden zijn zeer scherp en de achtergrondonscherpte (bokeh) oogt fraai. Er is lichtafval in de hoeken bij volle lensopening aanwezig, maar dat is over het algemeen niet storend en – indien gewenst – achteraf gemakkelijk met een lensprofiel te corrigeren. Het objectief kost momenteel € 2.300,-. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.sony.nl.

Geplaatst in: Objectieven (syscam)