ComputerComputer
Door 25 juni 2021 Lees verder →

Nik Collection 4 by DxO

DxO, een van ’s werelds bekendste fabrikanten van beeldbewerkingssoftware, heeft onder de naam Nik Collection 4 by DxO een nieuwe versie van deze populaire bundel plug-ins op de markt gebracht. Deze nieuwe versie bestaat uit acht plug-ins en is op een aantal punten uitgebreid en verbeterd. Ook de gebruikersinterface is onder handen genomen en op tal van punten verbeterd.

De Nik Collection 4 biedt fotografen diverse gereedschappen om foto’s te bewerken op een manier die daarvoor onmogelijk was. De Nik Collection 4 bestaat uit acht plug-ins voor Adobe Photoshop, Photoshop Elements, Lightroom Classic, DxO PhotoLab en Photoshop compatibele programma’s, die een krachtige set gereedschappen – variërend van een groot aantal creatieve filters tot diverse retoucheertools – omvat. Deze vernieuwde set plug-ins is compatibel met het 64-bit platform van Windows en Mac en de complete set bestaat uit:

  • Analog Efex Pro 2: effecten uit het analoge film tijdperk, lens- en filmsimulaties.
  • Color Efex Pro 4: een set filters voor kleurcorrecties, retoucheerwerk en creatieve effecten.
  • Dfine 2: automatische en handmatige beeldruisreductie.
  • HDR Efex Pro 2: gespecialiseerde gereedschappen voor het samenstellen van HDR-beelden.
  • Perspective Efex: automatisch corrigeren van geometrische vertekeningen
  • Sharpener Pro 3: RAW en Output beeldverscherping.
  • Silver Efex Pro 3: zwart-witconversie met donkere kamer-achtige gereedschappen.
  • Viveza 3: selectieve bewerkingsgereedschappen op het gebied van kleurcorrectie, scherpte, contrast en dergelijk zonder gebruik van gecompliceerde maskers of selecties.

Nieuw

De gebruikersinterface van de onderdelen Viveza en Nik Silver Efex zijn volledig vernieuwd. Beide plug-ins bezitten nu een moderne en functionele gebruikersinterface. Hierdoor hebben gebruikers direct toegang tot alle beschikbare presets, filters en favorieten, en de beschikbare gereedschappen zijn gemakkelijker toegankelijk dankzij de vernieuwde paletten. Hierdoor kunnen fotografen zich nog beter concentreren op hun werk. De befaamde U Point-technologie, het eerste systeem dat gebruikers lokale aanpassingen laat doen zonder maskers, bezit nu de mogelijkheid om controlepunten op te nemen in presets. Dat betekent dat men eenzelfde zelf aangemaakte stijl in diverse beelden vlot kan toepassen. Zo kan men bijvoorbeeld een kleureffect en een onscherpe achtergrond in meerdere portretten toepassen. De U Point-technologie beschikt nu ook over een nieuwe Color Selectivity setting zodat gebruikers de verzadiging van een specifieke kleurrange nauwkeuriger kunnen instellen. Tot slot, zijn controlepunten gemakkelijker in gebruik geworden. De functie telt nu minder schuifbalken en ze kunnen worden hernoemd zodat gebruikers ze kunnen aanpassen aan hun eigen workflow. Voor Photoshop gebruikers is er een nieuw filter toegevoegd, genaamd Meta Presets. Dit zijn Adobe Photoshop actions waarmee men filters en dergelijke van verschillende Nik Collection plug-ins in één meta Preset kan opnemen. Hierdoor kan men met één klik meerdere plug-in bewerkingen steeds opnieuw toepassen. Nik Collection 4 wordt geleverd inclusief 10 Meta Presets. De plug-in Nik Silver Efex beschikt nu over de ClearView technologie, die we eerder tegenkwamen in DxO PhotoLab. Hiermee kan men nevel verminderen en lokaal het contrast verbeteren.

Conclusie

pixelmania.nlDxO heeft de Nik Collection 4 wederom verder verbeterd en uitgebreid. De integratie met Adobe Photoshop en Lightroom is verder geoptimaliseerd, waardoor de bundel nog beter inzetbaar is in een professionele workflow. Aan dit gemak hangt een prijskaartje van € 149,-. Dat is gezien de geboden kwaliteit alleszins redelijk, want deze set plug-ins biedt unieke bewerkingsmogelijkheden die men elders niet kan vinden. Op basis van de uitstekende filters en de handige gebruikersinterface kennen wij Nik Collection 4 by DxO dan ook een Pixelmania Award toe. Op de website van DxO kan men een volledig werkende probeerversie downloaden. Ons advies: zeker doen!

Kijk voor meer informatie op nikcollection.dxo.com.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Software