ComputerComputer
Door 21 juli 2021 Lees verder →

Canon EOS M50 Mark II

Canon heeft met de EOS M50 Mark II de opvolger van de bekroonde EOS M50 op de markt gebracht. De EOS M50 Mark II is een kleine, maar krachtige 24-megapixel systeemcamera die het hele proces van beeldregistratie tot het uploaden van content gemakkelijker maakt dan ooit. De camera is vooral bedoeld voor content creators, maar is deze ook geschikt voor ‘gewone’ fotografie. Wij voelden de EOS M50 Mark II aan de tand.

Wereldwijd is er steeds meer behoefte aan het creëren, delen en bekijken van content op Instagram, YouTube, Twitch, TikTok en dergelijke. Met de EOS M50 Mark II leg je 4K-video vast, landscape of verticaal, of kun je in Full HD rechtstreeks naar YouTube streamen. Met een microfooningang van 3,5 mm en een HDMI- en USB-uitgang heeft deze camera tevens alle aansluitmogelijkheden die een content creator nodig kan hebben. Of je nu foto’s wilt maken voor Instagram, een verticale video wilt delen op TikTok of wilt livestreamen naar YouTube, de EOS M50 Mark II kan het allemaal. Met de HDMI-uitgang kunnen gebruikers livestreams met een professionele uitstraling maken en met Canon’s gratis EOS Webcam Utility-software kan men eenvoudig content streamen. Om tegemoet te komen aan de vraag naar content die snel de doelgroep moet bereiken, beschikt de EOS M50 Mark II bovendien over een verbeterde mobiele connectiviteit via WiFi en Bluetooth. Dit maakt bediening vanaf een mobiel apparaat mogelijk en zijn foto’s en video’s direct te uploaden naar social media-kanalen, zodat niemand iets mist. Of gebruikers nu voor of achter de camera staan, dankzij het variangle-touchscreen en de snel reagerende elektronische zoeker (EVF) is in elke situatie de juiste compositie te kiezen. Met de EOS M50 Mark II kunnen content creators gebruikmaken van Canon’s EF-M-lenzen en EF-lenzen met vattingsadapter, waaronder een ultragroothoeklens – perfect voor vlogs – of een lens met een geringe scherptediepte voor de beste selfies.

Body

De snelheid van de camera, de 24-megapixel APS-C-beeldsensor, de Intelligent Auto modi en Eye Detection maakt de camera ook geschikt voor ‘gewone’ fotografie. De body van de EOS M50 Mark II oogt als een kleine Canon reflex en telt op het eerste gezicht weinig verrassingen. De aan/uit-knop zit rechtsboven naast het programmakeuzewiel bovenop de body. Dit programmakeuzewiel bevat naast de gebruikelijke standen Programma (P), Sluitertijdvoorkeuze (Tv), Diafragmavoorkeuze (Av) en Handmatig (M), tevens de basisstanden Automatisch/Scène, Hybride automatisch (groene kaders), een stand SCN met twaalf scène-instellingen (Zelfportret, Portret, Egale huid, Landschap, Sport, Pannen, Close-up, Voedsel, Nacht portret, Nachtopnamen uit de hand, HDR-tegenlicht en Stille modus), een stand Creatieve filters met tien effecten (Korrelig Z/W, Soft focus, Fisheye effect, Aquareleffect, Speelgoedcamera-effect, Miniatuureffect, HDR-kunst standaard, HDR-kunst levendig, HDR-kunst olieverf en HDR-kunst embossed) en Handmatige moviebelichting. Rechts bovenop de body zitten de ontspanknop met daaronder het instelwiel, een klein M-Fn knopje (multifunctioneel), een rode filmopnameknop en in het midden een flitsschoen die geschikt is voor aansluiting van Canon Speedlite-flitsers uit de EX-serie.

 

Achterzijde

De achterkant van de EOS M50 Mark II wordt grotendeels in beslag genomen door het royale 7,5 cm (3 inch) draai- en kantelbare en aanraakgevoelige LCD-kleurenscherm. Rechts van dit scherm zitten vijf knoppen en een snelinstelwiel met multi-selector en SET-knop. Boven de multi-selector zitten de knoppen AE-vergrendeling, AF-puntselectie en Info. Via de knop Info is het onder andere mogelijk om een histogram van het te fotograferen beeld te activeren of van een gemaakte opname een miniatuurbeeld te bekijken met daaronder de opnamegegevens en ernaast een histogram. Onder de multi-selector zitten de knoppen Weergave en Menu. Via laatstgenoemde knop kan het menusysteem van de EOS M50 Mark II worden geactiveerd. Het bestaat uit een eenvoudige tabbladstructuur, waar met behulp van de Multi-selector of het Hoofdinstelwiel doorheen kan worden gewandeld. Een optie wijzigen doet u met de Multi-selector en de knop SET. Het is ook mogelijk om door middel van aanraken door het menu te bladeren en opties te selecteren en te wijzigen. Boven het LCD-scherm zit de elektronische zoeker met een schuifknopje voor dioptrische aanpassing. Aan de zijkanten zitten achter tweeklepjes een HDMI micro-poort (Type D) voor het afspelen van videoclips en een Micro-USB-poort, en links een 3,5 mm externe microfoon-aansluiting. Aan de onderkant zit een statiefbevestiging en een schuifklepje met daarachter het SD-kaart en accucompartiment.

Creatieve filters

De EOS M50 Mark II beschikt over enkele in de camera ingebouwde creatieve filters, te weten Korrelig Z/W, Soft focus, Fisheye effect, Effect kunst opvallend, Aquareleffect, Speelgoedcamera-effect, Miniatuureffect, HDR-kunst standaard, HDR-kunst levendig, HDR-kunst olieverf en HDR-kunst embossed. Het effect Korrelig Z/W maakt het beeld korrelig en zwart-wit. Door het contrast aan te passen, kunt u het zwart-witeffect eventueel aan uw eigen smaak aanpassen. Het effect Soft focus geeft het beeld een zachte uitstraling. Door de scherpte aan te passen, bepaalt u de zachtheid van het beeld. Met het Fisheye-effect filter krijgt het beeld een tongvormige vervorming alsof het met een fisheye-objectief is gemaakt. Met hert effect Kunst opvallend lijkt de opname op een olieverfschilderij en met het Aquareleffect op een aquarel met zacht kleuren. Het filter Speelgoedcamera-effect creëert een kleurentint die kenmerkend is voor speelgoedcamera’ en maakt de hoeken van het beeld donkerder. Door de kleurtoon aan te passen, kunt u de tint van de opname wijzigen. Het Miniatuureffect creëert een kijkdooseffect. De HDR kunst-effecten combineren drie opeenvolgende beelden met verschillende helderheidniveaus tot één beeld met optimale helderheid. Behalve de HDR kunst-effecten kan men de filters ook achteraf op een eerder gemaakte opname toepassen. Dat gaat als volgt: roep via de knop Afspelen het te bewerken beeld op en kies via het menu de optie Creatieve filters. Door op SET te drukken kunt u kiezen uit de genoemde filters. Selecteer een filter en klik weer op SET. Pas de bewerking eventueel aan en klik tot slot weer op SET op het bewerkte beeld op te slaan. Bij de testbeelden staan voorbeelden van het filter Korrelig Z/W en Effect kunst opvallend.

Praktijk

We hebben de EOS M50 Mark II getest in combinatie met het EF-M 15-45 mm/F3,5-6.3 IS STM zoomobjectief. Dit zoomobjectief heeft als gevolg van de 1,6 vergrotingsfactor van het APS-C formaat beeldsensor een kleinbeeldequivalent zoombereik van circa 24-72 mm. Body en objectief wegen samen circa 515 gram. De body voelt degelijk aan en ligt dankzij de goed gevormde handgreep prima in de hand. Ervaren Canon-gebruikers zullen echter snel uit de voeten kunnen met de EOS M50 Mark II, want alle knoppen spreken voor zich en de meest essentiële knoppen, zoals ontspanknop, programmakeuzewiel, instelwielen en multi-selector, zitten op een goed bereikbare plek. Een belichtingscompensatie (plus/min 3EV in stappen van 1/3 EV) kan worden toegepast door te drukken op de belichtingscompensatieknop op de multi-selector en te draaien aan het instelwiel. Het zoekerbeeld van de elektronische zoeker (met dioptrie-instelling van -4 tot +1) is dankzij de 2.360.000 beeldpunten en de hoge verversingsfrequentie helder en overzichtelijk. Het 7,5 cm (3 inch) aanraakgevoelige LCD-kleurenscherm kan uiteraard ook dienst doen als zoeker. Het scherm heeft een beeldverhouding van 3:2 en een resolutie van 1.040.000 pixels. Dit scherm zorgt dankzij de draai- en kantelbaarheid voor extra flexibiliteit en stelt fotografen in staat de opnamen van boven het hoofd of zeer laag bij de grond. Het oppervlak van dit LCD-kleurenscherm is voorzien van een anti-reflecterende en waterafstotende coating om het te beschermen en leesbaar te houden in fel zonlicht of bij wisselende kijkhoeken. Dit aanraakgevoelige scherm is in de praktijk erg handig!

Beeldkwaliteit

De Canon EOS M50 Mark II beschikt over een 25,8-megapixel CMOS-beeldsensor waarvan effectief maximaal 24,1 miljoen pixels worden gebruikt. Dit resulteert in een maximale beeldgrootte van 6000×4000 (L) pixels; er kan eventueel ook gekozen worden voor 3984×2656 (M), 2976×1984 (S1) en 2400×1600 (S2) pixels. Naast de voor Canon gebruikelijke beeldverhouding 3:2, kan men ook kiezen voor een 4:3, 16:9 of 1:1 beeldratio. De Canon EOS M50 Mark II slaat de gemaakte beelden op in JPEG, RAW en RAW+JPEG. Voor wat betreft JPEG-compressie kan men kiezen uit de standen Normaal en Fijn. De EOS M50 Mark II ondersteunt de kleurruimten sRGB en Adobe RGB. Via de optie Beeldstijl (Picture Style) kan de fotograaf een specifiek beeldprogramma kiezen en eventueel scherpte, contrast, verzadiging en kleurtoon nog zelf aanpassen. De gemaakte beelden worden opgeslagen op Secure Digital geheugenkaarten. De door ons gemaakte testopnamen in de beeldstand Standaard zijn redelijk verzadigd. De standen Neutraal en Natuurlijk zijn betrekkelijk neutraal. De stand Landschap is echter weer rijkelijk verzadigd. Voor wat betreft scherpte en contrast presteert de EOS M50 Mark II goed en dat geldt ook voor de automatische witbalans. Onze altijd moeilijke testopstelling werd probleemloos vastgelegd. Zoals we inmiddels gewend zijn van Canon zijn ook de hogere ISO-waarden goed bruikbaar. De kwaliteit van de beelden gemaakt met 400 ISO doen niet of nauwelijks onder voor beelden die gemaakt zijn met 100 ISO. Ook de 1600 en 3200 ISO-beelden ogen prima en zelfs de 6400 ISO-beelden zijn na bewerking met een goed ruisonderdrukkingsprogramma nog prima bruikbaar. Bekijk bijgaande testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

De EOS M50 Mark II is Canon’s beste compacte systeemcamera tot nu toe. Hoewel de camera duidelijk bedoeld is voor content creators kan deze ook prima worden ingezet voor reguliere fotografie. De geleverde beeldkwaliteit is goed, de bediening intuïtief en het geheel is licht en lekker compact. Met name wandelaars, hikers en natuurfotografen kunnen we de camera dan ook zeker aanbevelen. Met een adviesprijs van € 619,99 (body) of € 749,99 voor de kit met het 15-45mm zoomobjectief is de EOS M50 Mark II ook zeer aantrekkelijk geprijsd. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.canon.nl.

Geplaatst in: Systeemcamera's