ComputerComputer
Door 13 oktober 2021 Lees verder →

Tamron 150-500mm F5-6,7 Di III VC VXD zoomobjectief

Tamron heeft met het 150-500mm F5-6,7 Di III VC VXD objectief een aantrekkelijk telezoomobjectief voor Sony A7 full-frame systeemcamera’s op de markt gebracht. Volgens fabrikant Tamron is de 150-500mm F5-6,7 Di III VC VXD een zeer veelzijdig inzetbaar objectief dat zich voor veel onderwerpen leent: van landschap-, natuur- tot en met sportfotografie. Wij probeerden dit nieuwe 150-500mm zoomobjectief uit op een Sony A7RII systeemcamera.

Het Tamron 150-500mm F5-6,7 Di III VC VXD zoomobjectief is stof- en vochtbestendig. Op een full-frame camera uit de Sony A7-reeks heeft dit zoomobjectief een beeldhoek van circa 16 tot 4,5 graden. Het zoomobjectief weegt 1275 gram, is circa 21 cm lang en heeft een diameter van 9,3 cm. Dat is betrekkelijk licht en compact voor een dergelijk royaal telezoomobjectief. Het objectief heeft een maximaal diafragma in de groothoekstand van F5 en in uiterste telestand van F6,7. Het minimale diafragma is F22 in groothoekstand en F32 in telestand. De lensconstructie telt 25 elementen in 16 groepen en is voorzien van meerdere speciale glaselementen en hybride-asferische lenzen, waaronder vijf LD (Low Dispersion), twee Hybride asferische en een XLD (eXtra Low Dispersion) lenselement, om optische beeldfouten te corrigeren. De speciale BBAR G2 coating van de lenzen minimaliseert reflecties aan de binnenkant van het objectief en onderdrukt ghosting en flare, die vooral kunnen optreden bij tegenlichtopnamen.

Beeldstablisatie

Het objectief heeft een filterdiameter van 92 mm. De minimale scherpstelafstand is 60 cm (circa 37cm vanaf frontlens) in de groothoekstand en 180 cm (circa 150 cm) in de telestand. Dat resulteert in vergrotingsmaatstaven van 1:3.1 op 150mm en 1:3.7 op 500mm. Een geavanceerde lineaire motor garandeert een snelle en accurate automatische scherpstelling. Met de Focus Limiter (volledig, oneindig tot 15m of oneindig tot 3m) kan men het scherpstelbereik eventueel verkleinen voor een nog snellere scherpstelling. Voor beeldstabilisatie is het objectief niet alleen afhankelijk van de in de camera ingebouwde beeldstabilisatie, want dit zoomobjectief is als eerste Tamron objectief voor Sony full-frame systeemcamera’s voorzien van ingebouwde VC beeldstabilisatie, waardoor scherpe ultra-teleopnamen uit de vrije hand mogelijk zijn. Afhankelijk van het onderwerp kan worden gekozen uit drie VC-standen: stand 1 voor standaard beeldstabilisatie, stand 2 voor panning/meetrekken en stand 3 voor bewegende onderwerpen in het beeld. De 7 afgeronde diafragmalamellen verzorgen de achtergrondonscherpte (bokeh). Het zoomobjectief wordt geleverd inclusief kunststof lensdoppen en een bijpassende zonnekap. Een buidel om het objectief in op te bergen wordt standaard niet meegeleverd.

Prestaties

Het Tamron 150-500mm F5-6,7 Di III VC VXD zoomobjectief stelt op onze Sony A7RII vlot scherp. Na automatisch te hebben scherp gesteld is het eventueel mogelijk om de gevonden scherpstelling handmatig aan te passen – om zo de bijvoorbeeld scherptediepte te verleggen – door aan de smalle scherpstelring te draaien. Dankzij de soepel lopende scherpstelring gaat het handmatig scherpstellen prima, maar de scherpstelring is in verhouding tot de brede zoomring wel wat aan de smalle kant. De brede zoomring loopt lekker soepel. De met dit zoomobjectief gemaakte beelden hebben last van enige vervorming. Onze metingen geven in de groothoekstand een kussenvormige vertekening (circa +2,3%) aan. Na inzoomen neemt deze kussenvormige vertekening eerste iets toe om daarna langzaam af te nemen tot een zeer lichte kussenvormige vertekening in de telestand (+1,7%). Bij dit alles is wel een kanttekening te plaatsen: de camera corrigeert de vertekening grotendeels softwarematig. In de RAW-beelden zijn dan ook een iets grotere kussenvormige vertekeningen zichtbaar, dan in de JPEG-beelden.

Scherpte

Ook de vignettering of lichtafval wordt softwarematig gecorrigeerd. Deze bedraagt in de uiterste hoeken (in de JPEG-bestanden) in de groothoekstand (150mm) bij volle lensopening (F5) circa 1,3 stop en in uiterste telestand (500 mm) bedraagt de lichtafval bij volle lensopening (F6,7) 0,7 stop. Overigens is de lichtafval eenvoudig in een goed beeldbewerkingsprogramma te corrigeren. Op het gebied van scherpte presteert dit zoomobjectief goed. Bij volle lensopening is het beeld in de groothoekstand (150mm) aan de randen wat zachter, maar in het centrum is het objectief scherp. Na diafragmering neemt de scherpte in het centrum, maar ook aan de randen steeds iets toe en is tussen F11 en F16 zeer goed te noemen. In de uiterste telestand (500 mm) krijgt men het beste resultaat rond F8-F11. Van chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is nauwelijks sprake. Ook fotograferen met tegenlicht leverde geen noemenswaardige problemen op. Al met al prima waarden voor een 3,3x telezoomobjectief. Ook de achtergrondonscherpte (bokeh) oogt over het algemeen prima. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

Tamron heeft met dit 150-500mm F5-6,7 Di III VC VXD zoomobjectief een aantrekkelijk telezoomobjectief voor Sony systeemcamera’s afgeleverd. Op het gebied van scherpte presteert dit objectief goed en lichtafval en vertekening zijn – vooral in JPEG-formaat – alleszins acceptabel en achteraf ook gemakkelijk in een beeldbewerkingsprogramma te corrigeren. Groot pluspunt is de ingebouwde VC beeldstabilisatie waardoor men met dit objectief ook prima uit de hand kan fotograferen. Met een winkelprijs van € 1.499,- is dit objectief gezien de degelijke constructie en de geboden beeldkwaliteit ook alleszins redelijk geprijsd. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.tamron.eu.

Geplaatst in: Objectieven (syscam)