ComputerComputer
Door 22 februari 2024 Lees verder →

Canon imagePROGRAF PRO-300 fotoprinter

Canon brengt al geruime tijd onder de naam imagePROGRAF een reeks professionele grootformaat inkjetprinters op de markt. Met de komst van de imagePROGRAF PRO-300 is daar nu een relatief compacte desktopprinter voor de fotoliefhebber toegevoegd, die zijn of haar foto’s in een hoge(re) fotokwaliteit op maximaal A3+ formaat wil afdrukken. Wij voelden de PRO-300 aan de tand.

De PRO-300 is een uitbreiding van de imagePROGRAF PRO-serie, het toppunt van Canons lijn professionele fotoprinters met modellen tot 60 inch. Deze nieuwe A3+ fotoprinter maakt gebruik van LUCIA PRO-pigmentinkten van archiefkwaliteit die 60 jaar lang bestand zijn tegen licht en gas. Het 10-inktensysteem van de PRO-300 bestaat uit negen kleuren, waaronder twee speciale zwarte inkten (matzwart en fotozwart), een aparte grijstint voor zwart-witprints plus een Chroma Optimizer-inktcoating voor een gelijkmatiger oppervlak bij glanzend materiaal. Het is de eerste in de imagePROGRAF-serie met een nieuw samengestelde matzwarte inkt met een hogere zwarte dichtheid voor rijkere zwarttinten met de fijnste schaduwdetails bij printen in zwart-wit op mat materiaal en grafisch papier. De PRO-300 print foto’s zonder witrand op elk materiaal en panoramafoto’s op losse vellen van maximaal 99,06 cm. Er kunnen ook andere aangepaste formaten worden gebruikt. De PRO-300 is ook compact, met een vermindering van 15% in volume ten opzichte van zijn voorganger, de Canon PIXMA PRO-10S. Dit alles maakt de PRO-300 ook geschikt voor het maken van proefprints in kleine studio’s.

Automatische inktverwisseling

De PRO-300 minimaliseert verspilling en verhoogt de productiviteit dankzij technologieën zoals automatische inktverwisseling. Het thermische inkjetontwerp van Canon heeft speciale spuitkoppen per inktkanaal, zodat er geen inkt verloren gaat bij het spoelen en er geen vertraging optreedt bij het overschakelen van glanzend naar mat materiaal. De printer schakelt naadloos over bij het verwisselen van materiaal, waardoor het verspillen van inkt en waardevol papier uitgesloten wordt. Het ontwerp van de printkop heeft ook ingebouwde redundantie, waardoor functies zoals het detectiesysteem voor onjuist werkende spuitkoppen mogelijk worden. Dankzij Canons printkop is de dichtheid van de spuitkop van de PRO-300 veel hoger dan die van concurrenten, wat betekent dat er extra spuitkoppen in de printkop zitten. Als er een spuitkop verstopt raakt, of dat nu komt doordat de printer een tijdje niet is gebruikt of juist tijdens het printen, dan weet de processor van de PRO-300 dat en worden de reserve-spuitkoppen geactiveerd, zodat hij kan blijven printen. Je prints worden hierdoor niet verpest door streepvorming wanneer je haast hebt.

LCD-scherm

De PRO-300 is voor de bediening voorzien van een 3-inch kleurenscherm. Dit LCD-scherm geeft de inktniveaus en operationele berichten weer en kan worden gebruikt voor het uitvoeren van diverse functies, zoals materiaalselectie, algemeen printeronderhoud en het instellen en controleren van de netwerkinstellingen. Met behulp van een reeks sensoren controleert en corrigeert het detectie- en correctiesysteem van de PRO-300 de uitlijning van het papier tijdens de invoer door de printer, waardoor verkeerde invoer en papierverspilling worden verminderd. De methode met printcontrole van de PRO-300 verkort de printtijden in vergelijking met de PRO-10S. De imagePROGRAF PRO-300 print in minder dan 5 minuten een A3+-kleurenfoto met een witrand met behulp van Canon Photo Paper Platinum Pro.

Installatie

De PRO-300 wordt geleverd inclusief netvoedingskabel, printkop, 10 inkttanks, multifunctionele lade, installatiehandleiding, proefpakket A4-fotopapier en een setup cd-rom. Op deze cd-rom staan de benodigde drivers om de printer aan te sluiten en in gebruik te nemen. Na het plaatsen van de printkop en de 10 inkttanks kan de printer in gebruik worden genomen. Tijdens de installatie kan gekozen worden voor USB-aansluiting, een bedrade LAN-verbinding of een draadloze LAN-verbinding. Wij kiezen voor de bedrade LAN-verbinding en doorlopen vervolgens de stapsgewijze installatie van het benodigde stuurprogramma en de gebruikershandleiding. Deze nieuwe printer wordt door diverse printprogramma’s, zoals de Professional Print & Layout software, van Canon ondersteund. De bijbehorende plug-in kan eventueel worden toegevoegd aan compatibele beeldbewerkingsprogramma’s, zoals Adobe Photoshop, Lightroom en Photoshop Elements. Na het succesvol doorlopen van de installatie klappen we de achterste lade open en plaatsen er A3+ fotopapier in. Vervolgens selecteren we in het printermenu de zojuist geladen papiersoort en klappen tot slot de opvanglade aan de voorzijde uit. De printer is nu gereed voor gebruik. Vanaf elke werkplek in ons netwerk kunnen we nu afdrukken op de PRO-300.

Professional Print & Layout

Als onderdeel van de imagePROGRAF PRO-serie kan de PRO-300 worden gebruikt in combinatie met Canons Professionele Print- en Layout-software. Deze Engelstalige software brengt diverse afdrukfuncties samen in één overzichtelijk scherm. Hier kan men vrij eenvoudig onder General Settings de gebruikte papiersoort en/of -formaat selecteren, kleuren beheren of tinten corrigeren voordat je afbeeldingen afdrukt. In het livevoorbeeld kan men de gekozen kleurtinten en randen zien. In de Print Settings kan men de belangrijkste instellingen voor het afdrukken van foto’s doen, namelijk de papiersoort en het papierformaat kiezen en de afdrukkwaliteit instellen. In het vak Color Management kan men het kleurprofiel van het papier en het printerprofiel selecteren, evenals de rendering instellen. Via Color Settings kan men de helderheid, contrast en kleurbalans eventueel nog verder finetunen. Gemaakte aanpassingen kan men hier eventueel opslaan voor hergebruik. Bij de Print Settings kan men via de optie Borderless Printing kiezen voor een afdruk met of zonder witrand. Bij het afdrukken met witrand kan men de grootte van de afbeelding aanpassen door de hoeken in het voorbeeldvenster te verslepen of in het scherm Layout het exacte formaat van de witrand in mm opgeven. Men kan de afbeelding op het papier centreren via de optie Center in het vak Alignment. In de software kan men eventueel ook tekst toevoegen aan foto’s, de modus voor zwart-witfoto’s kiezen, favoriete instellingen opslaan en nog veel meer. Kortom, Professional Print & Layout is het ideale startpunt voor het afdrukken van beelden met de PRO-300.

Afdrukkwaliteit

Een dergelijke printer schaf je niet aan om 10x15cm-printjes te maken. We waren dan ook vooral nieuwsgierig hoe de PRO-300 met de grotere formaten omging. Welnu, een randloze A3 kleurenafdruk op Canon Photo Paper Plus semi-gloss in de hoogste afdrukkwaliteit is na 6 minuten gereed en een randloze A3+ afdruk is inderdaad binnen 9 minuten gereed. Bij standaardinstellingen vertonen de afdrukken duidelijk overeenkomsten met de PIXMA PRO-200, maar door de tien inktkleuren zijn de details toch weer net iets fijner. De kleuren ogen standaard al prima, maar dankzij de vele instelmogelijkheden kan men de kleurweergave helemaal naar zijn of haar hand zetten. Het heeft dus geen zin om de printer daarom ‘direct uit de doos’ te beoordelen. Dankzij de ondersteuning van kleurprofielen en de beschikbaarheid van kleurmanagement software kan men namelijk afdrukken per papiersoort helemaal naar de eigen smaak optimaliseren. Dat de PRO-300 dankzij de aanwezigheid van speciale grijsinkten ook bij uitstek geschikt is voor het maken van fraaie zwart-witprints, spreekt voor zich. Ook die zien er weer net iets beter uit dan op de PRO-200.

Conclusie

pixelmania.nlDe Canon imagePROGRAF PRO-300 is voor een professionele A3+ fotoprinter redelijk compact en ook betrekkelijk stil. De printer levert – vooral op glanzend papier – sprankelende foto’s, maar kan ook prima met allerhande speciale papiersoorten, zoals canvas en dergelijke uit de voeten. Wat deze fotoprinter echter boven de concurrentie doet uitsteken is het uitstekende kleurmanagement. Hierdoor is men in staat het eindresultaat helemaal aan de eigen wensen aan te passen. De Canon imagePROGRAF PRO-300 heeft een adviesprijs van € 799,- en dat is gezien de geboden kwaliteit alleszins redelijk. Op basis van de uitstekende afdrukkwaliteit kennen wij de Canon imagePROGRAF PRO-300 een Pixelmania Award toe. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.canon.nl.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Printers