ComputerComputer
Door 28 februari 2022 Lees verder →

Luminar Neo

Softwarefabrikant Skylum heeft onder de naam Luminar Neo een nieuw door kunstmatige intelligentie aangestuurd beeldbewerkingsprogramma gelanceerd. Luminar Neo telt diverse voorinstellingen (presets) en gereedschappen waarmee beelden vrij vlot zijn te bewerken. Vooral de gereedschappen met de aanduiding AI (artificial intelligence) achter de naam kunnen tot verrassende resultaten leiden.

Skylum heeft onder de naam Luminar de afgelopen jaren een reeks beeldbewerkingsprogramma’s op de markt gebracht waarin steeds vaker gereedschappen op basis van kunstmatige intelligentie werden toegepast. Na Luminar in 2017 volgde in 2019 Luminar Flex, begin 2021 kwam Luminar AI op de markt en nu is daar Luminar Neo. Laatstgenoemd beeldbewerkingsprogramma leunt nog meer dan ooit op diverse gereedschappen met ingebouwde kunstmatige intelligentie. Skylum Luminar Neo is geschikt voor Mac-computers met minimaal een Intel Core i5 processor (vanaf 2010 of nieuwer), 8 GB werkgeheugen, MacOS 10.14.6 of hoger, 10 GB opslagruimte en een beeldschermresolutie van 1280×768 pixels of meer. Retina beeldschermen worden ondersteund. De Windows-versie draait op Windows 10 versie 1909 of hoger met minimaal een Intel Core i5 processor, 8 GB werkgeheugen, 10 GB opslagruimte, Open GL 3.3-compatibele grafische kaart en een beeldschermresolutie van 1280×768 pixels of meer. Eén licentie mag worden gebruikt op maximaal 2 computers! Luminar Neo is nu nog een standalone programma, maar via een update zal het binnenkort ook gebruikt kunnen worden als plug-in in Adobe Photoshop en compatibele programma’s. Op die manier kan men Luminar Neo gemakkelijk integreren in de eigen workflow.

Catalogus

Na het starten van het programma begint men in principe in het venster Catalogus. Hier ziet men links onder Catalogus diverse mogelijkheden om de te bewerken beelden te benaderen. De eerste optie Alle Foto’s toont alle gevonden beelden in een boomstructuur verdeeld over jaren en maanden. Via Voorbeeldafbeeldingen kan men een vijftal meegeleverde voorbeeldbeelden openen. De menu-optie Individueel Bewerkte Afbeeldingen toont het aantal (via Bewerk Enkele Afbeelding) los bewerkte beelden, Recent Toegevoegd toont de recent toegevoegde beelden en Recent Bewerkt de recent bewerkte beelden. In Prullenbak staan de verwijderde beelden. Via de optie Mappen kan men op basis van mappen de beelden benaderen en de optie Albums toont de door de gebruiker aangemaakte albums. Via het plusteken kan men een map met beelden selecteren. Heeft men een map aangemaakt en vervolgens geopend, dan worden rechts in het grote venster de thumbnails van de aanwezige beelden getoond. De grootte van de thumbnails kan men aanpassen (Klein, Medium, Groot of Grootste) via een pull-down menu rechtsboven in de menubalk. Gaat men op een beeld staan en klikt men er rechts op, dan verschijnt een menu met opties om het desbetreffende beeld van een vlagmarkering (Stel Vlag In) te voorzien, aanpassingen ongedaan maken, te exporteren (Exporteer), snel naar een map of afbeeldingen met dezelfde datum te gaan (ga Naar), in een album te plaatsen (Creëer Album), weg te gooien (Verplaats naar Prullenbak) of te tonen in de Verkenner (Toon in Explorer). Al met al gaat het navigeren tussen mappen en albums prima en ook het toekennen van een vlagmarkering gaat lekker vlot. Dubbelklikken we op een thumbnail in de Catalogus, dan wordt het desbetreffende beeld groot geopend met daaronder een rij met thumbnails.

Essentieel

In deze stand kan met het in de Catalogus geselecteerde beeld bewerken. In het hoofdvenster zien we het geopende beeld en rechts de bewerkingsopties Gereedschappen, Bewerkingen en Presets. Standaard krijgt men rechts als eerste de beschikbare gereedschappen uit de groep Essentieel te zien. Deze zijn onderverdeeld in Ontwikkel, Verbeteren AI, Wissen, Structuur AI, Kleur, Zwart & Wit, Details, Ruisreductie, Landschap en Vignet. Via het gereedschap Ontwikkel kan men via schuifbalken de belichting, contrast, hooglichten en schaduwen aanpassen, maar ook een beeld omzetten naar zwart-wit, de curven, kleur en scherpte aanpassen, ruisreductie toepassen en het beeld eventueel optisch (vertekening en vignettering) aanpassen. De groep Verbeteren AI bestaat uit de gereedschappen Accent AI en Luchtverbetering AI. Met de eerste kan men het beeld over het geheel al flink oppeppen en met Luchtverbetering AI kan men luchten verfraaien. Via Wissen kan men bepaalde delen van een beeld wissen, stroomkabels verwijderen en stofvlekken verwijderen. Via Structuur AI wordt automatisch de structuur verhoogd van die delen waar dat verantwoord is. Personen worden hierbij automatisch genegeerd. Via Kleur kan men de verzadiging en dergelijke aanpassen en met Zwart & Wit kan een beeld naar zwart-wit converteren. Met de gereedschappen van Details kan men de detaillering verbeteren. Beeldruis kan men aanpakken via Ruisreductie en Landschap bevat gereedschappen om een landschap te verfraaien. Lichtafval kan men oplossen via Vignet. Via de knop Voor/Na boven het beeld kan men het resultaat vergelijken met het origineel. Er is ook een knop Vergelijk waarmee men via een schuifbalk de verschillen tussen het origineel en het bewerkte beeld zichtbaar kan maken.

Creatief

In de groep Creatief vinden we een groot aantal gereedschappen om het beeld verder onder handen te nemen. Deze groep bevat de volgende gereedschappen: Opnieuw verlichten AI, Lucht AI, Sfeer AI, Zonnestralen, Dramatisch, Stemming, Toonaanpassing, Mat, Mystiek, Gloed en Film Korrel. De meeste namen spreken voor zich. Eén gereedschap springt er uit en dat is Lucht AI. De werking is kinderlijk eenvoudig en het resultaat verbluffend. Men opent een beeld met een saaie lucht en selecteert in de groep Creatief het gereedschap Lucht AI. In het pull-down menu Objectselectie selecteert men vervolgens een luchttype. Er kan standaard worden gekozen uit Blue Sky (8x), Bright Blue Sky (3x), Dramatic Sky (6x), Dramatic Sunset (7x), Galaxy (2x), Starry Night (2x), Zonsondergang (4x) en Sunset Clouds (3x). Zodra we een keuze hebben gemaakt, wordt de huidige lucht vervangen door de nieuwe. Op die manier kan men vrij vlot een aantal verschillende luchten uitproberen. Heeft men een keuze gemaakt, dan kan men via de opties Luchtoriëntatie, Maskerverfijning, Herbelichting scène, Reflectie en Luchtaanpassingen een en ander eventueel verder aanpassen. Via laatstgenoemde optie krijgt men toegang tot gereedschappen om een en ander nog verder te verfijnen. Zo kan men bijvoorbeeld via Onscherpte de lucht onscherper maken en via Warmte kan de kleurtemperatuur van de lucht eventueel worden gewijzigd. Al met al een zeer krachtige functie, maar wel een die men met mate moet toepassen om onecht ogende beelden te voorkomen.

Portret en Professioneel

De groep Portret bevat de gereedschappen Portret met Bokeh AI, Gezicht AI, Huid AI, Lichaam AI en Overbelichting. Via Portret met Bokeh AI kan men vrij vlot de achtergrondonscherpte van een portret aanpassen. Dit doet men met de schuifbalk Hoeveelheid en vervolgens kan men een en ander verfijnen via de gereedschappen onder Penseelcontrole. Gezicht AI bevat twee gereedschappen, te weten Gezichtsverlichting en Slank Gezicht. Via schuifbalken kan men met deze gereedschappen de belichting van een gezicht aanpassen en eventueel een gezicht iets slanker maken. Via de opties Ogen en Mond kan men verder nog een graat aantal zaken aanpassen in een gezicht. Zo kan men hier onder andere de ogen witter maken, rode ogen verwijderen, wallen verwijderen, wenkbrauwen verbeteren, lippen roder maken en tanden witter maken. Met het gereedschap gezicht Huid AI kan men de huid van geportretteerden vrij vlot verfraaien. Vink eventueel ook de optie Verwijdering Huidoneffenheden AI aan en beweeg de schuifbalk Hoeveelheid totdat het gewenste resultaat is bereikt. In de foto ziet men de huid steeds zachter en gelijkmatiger worden. De vierde optie Lichaam AI bevat de gereedschappen Lichaamsvorm en Onderbuik. Met het eerste gereedschap kan men iemand slanker laten ogen en een (bier)buikje verwijdert men met de schuifbalk Onderbuik. Met het gereedschap Overbelichting kan men tot slot onder andere de hoge lichten en zwarting in het beeld aanpassen. De laatste groep Professioneel telt een tweetal gereedschappen, genaamd Supercontrast en Kleurenharmonie. Met Supercontrast kan men het contrast in de hooglichten, middentonen en schaduwen aanpassen en Kleurenharmonie biedt gereedschappen om schitteringen en warmte aan te passen.

Presets

Tot slot telt het programma ook nog een groot aantal presets of voorinstellingen. Elke preset of voorinstelling is in feite een set filters en/of gereedschappen die in één keer op het geopende beeld worden toegepast. Elke preset die men toepast toont bij de bijbehorende thumbnail een schuifbalk waarmee men de intensiteit van de voorinstelling kan instellen. De presets zijn onderverdeeld in acht categorieën, te weten Essentieel, Landschap, Moeder natuur, Portret, Macro, Filmisch, Lifestyle en Lucht. Ook krijgt men onder Voor Deze Foto een aantal suggesties te zien die specifiek bedoeld zijn voor het geopende beeld. Een goed startpunt om een beeld te bewerken is de voorinstelling Helder en scherp uit de groep Essentieel. Deze voorinstelling analyseert het complete beeld en zal het vervolgens met behulp van kunstmatige intelligentie zoveel mogelijk optimaliseren. Wij probeerden deze preset uit op een strandscène (een RAW-beeld van een Sony A7R II) en het beeld zag er in één klap een stuk aantrekkelijker uit. Via de schuifbalk naast de thumbnail van de preset kan men de intensiteit eventueel aanpassen. Via de knop Voorvertoning onder het beeld kan men het resultaat vergelijken met het origineel. Via Lagen kan men overigens ook nog een speciale effectlaag, waaronder flares, lichtvlekken, sterrenstof en sterretjes, toevoegen. Kan soms grappig zijn, maar voegt wat ons betreft niet zoveel toe. Een bewerkt beeld kan men via de optie Exporteer (bestand > Exporteer of Shift-Ctrl+E) op de harde schijf in de bestandsformaten JPEG, PNG, TIFF, JPEG-2000 of PDF opslaan.

Conclusie

pixelmania.nlSkylum Luminar Neo is een prima beeldbewerkingsprogramma, waarmee men dankzij de diverse presets en AI-gereedschappen beelden vrij vlot kan bewerken of een compleet andere uitstraling geven. Met slimme gereedschappen als Lucht AI en Portret met Bokeh AI en de talrijke presets kan iedereen uit de voeten en snel bijzondere resultaten boeken. Luminar Neo kost € 79,- en voor dat geld krijgt men een gebruiksvriendelijk beeldbewerkingsprogramma boordevol handige en innovatieve gereedschappen. Op basis van de prima functionaliteit kennen wij Skylum Luminar Neo een Pixelmania Award toe in de categorie beeldbewerkingsprogramma’s. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op skylum.com/nl/luminar-neo/.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Software