ComputerComputer
Door 8 juni 2022 Lees verder →

Ashampoo WinOptimizer 25

Een goed functionerende PC is essentieel voor beeldbewerkers. De Duitse softwarefabrikant Ashampoo heeft met WinOptimizer 25 is een handig hulpprogramma voor Windows-gebruikers op de markt gebracht. Het draagt zorg voor een effectieve Windows optimalisatie, herstelt fouten en bewaart de meest optimale instellingen voor een soepel draaiend Windows-systeem. Tevens biedt het de mogelijkheid om weggegooide (beeld)bestanden permanent van de PC te verwijderen.

Ashampoo WinOptimizer 25 is geschikt voor computers met Windows 7, 10 of 11. Systemen met ARM-processors worden niet ondersteund. Na opstarten van het programma kan men in het tabblad Taal van de Instellingen – indien nodig – de taal wijzigen in het Nederlands. Herstart daarna het programma en dan krijgt men het venster Overzicht te zien met daarin de melding ‘Deze PC is nog niet geoptimaliseerd’. Via een schuifje links onderaan kan men eventueel het programma altijd na opstarten automatisch een analyse laten uitvoeren. De eerste keer klikken we op de knop Analyseren en gaat het programma aan de slag. Na de analyse ziet men verdeeld over 8 groepen, genaamd Surfsporen, Overbodige registeritems, Overbodige bestanden, Ongeldige snelkoppelingen, Overbodig lopende services, Optimaliseerbare systeeminstellingen, Optimaliseerbare veiligheidsinstellingen en Prullenbak Legen, een overzicht wat er allemaal aan problemen gevonden is. Door op een van de groepsnamen te klikken, krijgt men een overzicht te zien van de in de desbetreffende categorie gevonden problemen. Bekijk zo alle groepen en als men overtuigd is dat de gevonden zaken ook inderdaad verholpen dienen te worden, dan drukt men op de knop Optimaliseren. Het programma zal nu alle gevonden problemen verhelpen. Via de menuknop Instellingen kan men in het tabblad Systeemanalyse eventueel vooraf bepaalde onderdelen van de analyse uitschakelen. Wil je bijvoorbeeld niet dat het Windows register wordt aangepast, dan haal je het vinkje weg bij de vermelding Register scannen voor niet meer nodige en ongeldige items.

Menu-opties

Via de menu-optie Uitgebreid kan men gericht een uitgebreide analyse uitvoeren op een aantal specifieke onderdelen. Via de optie Automatisch kan men een aantal zaken automatisch laten plaatsvinden. De module Auto-Clean verwijdert automatisch alle sessiesporen nadat geassocieerde toepassingen of browser zijn gesloten. De module Live-Tuner versnelt het starten van applicaties en kan nieuwe processen automatisch stoppen of hun prioriteiten aanpassen. Met de module Game-Booster worden achtergronddiensten en applicaties die niet essentieel zijn voor het spelen beëindigd. Zodra men het spel heeft afgesloten, wordt getracht de beëindigde processen en applicatie te herstarten. Via een schuifbalkje onder de naam kan men deze modules activeren. Via de menu-optie Alle modules krijgt men een overzicht van alle modules te zien. Ze zijn verdeeld over 6 groepen, genaamd Systeemonderhoud, Prestaties verbeteren, Windows aanpassen, Systeem analyseren, Bestandgereedschappen en Administratiegereedschappen. Door op een van de 36 namen te klikken, kan men de desbetreffende module of toepassing direct toepassen. Via Schoonmaken kan men de registerdatabase opschonen, web surfsporen en overbodig geworden bestanden verwijderen. Het opstarten van de pc kan men via Optimaliseren verbeteren en Informeren geeft informatie over het gebruikte computersysteem, de harde schijven en software. Via de laatste menu-optie Back-ups kan men gedane wijzigingen eventueel weer ongedaan maken door met behulp van een back-up waarin de gedane wijzigingen zijn opgeslagen via de knop Terugzetten een en ander weer terug te laten plaatsen.

Permanent verwijderen

Via de module Bestanden permanent verwijderen kan men bestanden (documenten, foto’s en/of video’s) permanent wissen. Van een bestand dat men op een Windows PC weggooit door het in de Prullenbak te plaatsen wordt in feite alleen de header verwijderd. Het feitelijke bestand is nog altijd op de PC aanwezig en kan met gespecialiseerde software worden teruggehaald. Handig als men per abuis een beeld of video heeft weggegooid, maar onhandig als men niet wil dat een beeld of video door derden kan worden teruggehaald en bekeken. Via het gereedschap Bestanden permanent verwijderen wordt niet alleen de header weggegooid, maar ook het desbetreffende bestand een of meerdere keren overschreven. Men kan kiezen uit vier verschillende overschrijfbeurten, te weten één, drie, zeven of vijfendertig keer. Bij gebruik van deze laatste optie, de zogenaamde Gutmann methode, is het desbetreffende bestand nooit meer te herstellen. De snelle methode met 1 overschrijfbeurt is vooral geschikt voor SSD’s en USB-sticks. De module Bestanden permanent verwijderen is via de menu-optie Alle modules in het programma te benaderen, maar wordt na installatie ook als optie toegevoegd aan het menu van de Prullenbak. Rechtsklik op de Prullenbak en kies Inhoud vernietigen met Ashampoo WinOptimizer om deze module te gebruiken.

Conclusie

Ashampoo heeft met WinOptimizer 25 een prima Zwitsers zakmes voor Windows-gebruikers op de markt gebracht. De intuïtieve en logische gebruikersinterface is – mede ook dankzij de 1-Click-Optimizer – ideaal voor beginners, maar ook ervaren Windows-gebruikers kunnen veel baat hebben van dit programma. Naast de prima optimalisatiegereedschappen zijn ook de diverse privacy-gereedschappen, zoals het permanent kunnen verwijderen van bestanden, zeer nuttig. Het programma kost € 29,99 en mag op maximaal 3 apparaten worden geïnstalleerd. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.ashampoo.com.

Geplaatst in: Software