ComputerComputer
Door 8 februari 2023 Lees verder →

Zo werkt Luminar Neo & AI

De populariteit van het beeldbewerkingsprogramma Luminar van softwarefabrikant Skylum is de laatste jaren sterk gegroeid. De programma’s bezitten een uitgebreide set aan bewerkingsgereedschappen en zijn een prima alternatief voor (het veel duurdere) Adobe Lightroom. Bij uitgeverij Van Duuren Media is een boek over Luminar Neo en Luminar AI verschenen. In Zo werkt Luminar Neo & AI (ISBN 9789463561358) gaat auteur Henny Temmink in op de werking van beide Luminar programma’s.


Luminar indexeert bij het inladen automatisch de foto en zal hierop de filters en effecten aanpassen waardoor het resultaat sterk verbetert, maar toch realistisch blijft. Natuurlijk kun je de filters en aanpassingen ook handmatig instellen. Er zijn tal van opties beschikbaar voor aanpassingen, zoals scherpte, belichting, gloed, temperatuur, helderheid, contrast enzovoort. Daarnaast kun je foto’s op eenvoudige wijze retoucheren, vervormen, klonen, blurren en nog veel meer. De bewerkingsopties van Luminar zijn intuïtief en overzichtelijk verwerkt in een mooie gebruikersinterface. Dit 132 pagina’s tellende boek telt tien hoofdstukken waarin uitgebreid ingegaan wordt op de vele mogelijkheden van Luminar Neo en Luminar AI. In het eerste hoofdstuk Eerste kennismaking wordt uitgelegd wat Luminar is en wat je er mee kan doen: de gebruikersinterface, de weergaven Catalogus, Presets en Bewerken worden stapsgewijs behandeld. In het tweede hoofdstuk Aan de slag wordt ingegaan op het werken met bestanden, de Catalogus, en het toevoegen en ordenen van foto’s. In het derde hoofdstuk staan de presets centraal en het vierde hoofdstuk Afbeelding aanpassen behandelt het bewerken van foto’s. De vele filters staan centraal in het vijfde hoofdstuk Creatieve filters en de specifieke portretfuncties komen aan bod in het zesde hoofdstuk Portret. In hoofdstuk 7 Professionele Tools passeren de professionele technieken en gereedschappen, zoals geavanceerd contrast, aanpasbaar verloop, doordrukken & tegenhouden, kleurverbeteraar en dergelijke, de revue. In het achtste hoofdstuk Lagen en maskers wordt het werken met lagen en maskers behandeld en het negende hoofdstuk Foto’s exporteren gaat in op batchverwerking en exporteren van foto’s. In het tiende hoofdstuk Sneltoetsen is er aandacht voor het gebruik van handige toets combinaties. Na het lezen van dit boek heeft Luminar geen geheimen meer voor je. Het helder geschreven boek is rijkelijk geïllustreerd met informatieve schermafbeeldingen. Het kost € 27,99 en is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com. Aanbevolen!

Geplaatst in: Boeken