ComputerComputer
Door 8 maart 2023 Lees verder →

Fotobeheer zonder stress

Fotocollecties behoren vaak tot onze kostbaarste bezittingen. Het boek Fotobeheer zonder stress (ISBN 9789463562997) helpt je om al je foto’s georganiseerd, veilig, toegankelijk, vindbaar en deelbaar te maken. Professioneel fotograaf en auteur Adam Pratt leert je in dit boek zijn ongecompliceerde workflow waarmee je de volledige controle over al je foto’s krijgt. Of je nu een professionele fotograaf bent, een hobbyfotograaf of de aangewezen familiehistoricus: dit boek helpt je om je foto’s te ordenen en er weer van te genieten.

We kennen allemaal de immense kracht die foto’s hebben om betekenis, emotie en herinnering over te brengen. We koesteren zowel oude analoge foto’s die zijn overgeleverd door vorige generaties als onze meest recente digitale foto’s, die vastgelegd zijn op de allernieuwste smartphone. Maar wat als die onschatbare herinneringen ongeorganiseerd zijn en overal verspreid liggen? Op een smartphone, op een laptop, op geheugenkaarten en flashdrives, op twee of drie websites voor het delen van foto’s, in fotoalbums en in schoenendozen op zolder? Het hebben van foto’s (en het plezier in fotograferen) is op die manier meer een last dan een lust. Adam Pratt ordent elk jaar miljoenen foto’s. Door die ervaring heeft hij tien redenen gevonden waarom mensen tijd vrijmaken of een betrouwbare expert inhuren om hun foto’s te ordenen:

  1. Dit zijn niet zomaar familiefoto’s, het zijn familieherinneringen. We hebben het over eerste tandjes, eerste stapjes, eerste schooldagen en eerste afspraakjes. Hiervoor zou je een brandend terug in rennen. Daarom besluit je dat deze herinneringen het waard zijn om te bewaren. Onder punt 5 staan een paar van mijn favoriete foto’s die ik niet zou willen missen.
  2. Je maakt meer foto’s dan ooit, maar ze zijn een last geworden. Je weet niet waar je moet beginnen, maar je wilt ze wél weer bekijken. Foto’s zouden herinneringen moeten vastleggen zodat je ze kunt herbeleven, delen en ervan kunt genieten, maar in plaats daarvan overweldigen ze je. Ik wil dat je weer plezier beleeft aan je foto’s en ik wil niet dat je er door overweldigd wordt.
  3. Je wilt je foto’s delen met je kinderen, je familie en vrienden omdat ze een krachtige manier zijn om in contact te komen met degenen van wie je houdt. Foto’s helpen je om te begrijpen waar je vandaan komt, om je zegeningen te tellen en je dierbaren die je hebt verloren te herinneren. Fotografie is als een tijdmachine waarmee je mensen, plaatsen en gebeurtenissen kunt bezoeken die je op geen enkele andere manier kunt bereiken.
  4. Om je foto’s te kunnen delen, moet je je foto’s kunnen vinden. De meeste mensen weten niet meer of een bepaalde foto op hun computer, telefoon, tablet of in de cloud staat. Als je een foto niet kunt vinden, dan heb je er toch niets aan?
  5. Je wilt zoeken naar je foto’s in plaats van eindeloos te bladeren. Je zoekt op BOL.COM naar producten, op websites naar vliegtickets en op mobiele apps naar sportuitslagen. Zou het niet geweldig zijn om te zoeken naar die prachtige vakantiefoto met alle neven en nichten in plaats van te bladeren door duizenden foto’s in de hoop dat je hem terugvindt?
  6. Je wilt dat iedereen in de familie toegang heeft tot je foto’s in plaats van ze te begraven in een doos of ze te verbergen op een harde schijf. Meestal bergt één persoon ze op, maar meerdere personen van verschillende generaties, families en locaties kunnen ze zoeken.
  7. Je wilt op elke computer, tablet, smartphone of webbrowser toegang tot je familiefoto’s. Je foto’s zijn belangrijker dan je keuze voor een computer of telefoon, en je wilt er overal bij kunnen.
  8. Je wilt dat je fysieke foto’s, waaronder afdrukken, dia’s, negatieven en albums, veilig zijn. Je maakt je zorgen over schade door brand, overstroming, schimmel, ontbinding en andere enge dingen die je foto’s kunnen beschadigen.
  9. Je wilt een back-up van je digitale foto’s omdat je geen hartaanval wilt krijgen als de harde schijf het begeeft, de laptop wordt gestolen of je je telefoon verliest.
  10. Je wilt dat je foto’s vandaag en voor toekomstige generaties beschikbaar zijn. Je wilt je herinneringen en herinnerd worden.

Het 198 pagina’s dikke boek telt 16 hoofdstukken. De door de auteur gehanteerde workflow bestaat uit vijf stappen, te weten Verzamelen, Bewaren, Ordenen, Delen en Onderhouden. Aan bod komen zaken als vereist gereedschap, software om foto’s te ordenen, hoe dubbele foto’s te verwijderen, fysieke foto’s scannen, foto’s dateren, fotoarchief opzetten, onderhoud van het archief enzovoort. Het boek kost € 34,99 en is onder andere te koop bij bol.com. Aanbevolen!

Geplaatst in: Boeken