ComputerComputer
Door 19 april 2024 Lees verder →

Kingston XS2000

Fabrikant Kingston heeft met de XS2000 een compacte, draagbare en razendsnelle externe Solid State Drive (SSD) op de markt gebracht. De Kingston XS2000 is leverbaar in een 500GB, 1, 2 en 4TB uitvoering. De schijf maakt gebruik van USB Type-C 3.2 Gen 2×2 snelheden voor bliksemsnelle overdrachtssnelheden tot maar liefst 2 GB/s. Het overzetten van hoge resolutie afbeeldingen, 8K-video’s en grote documenten gaat supersnel en dit maakt deze SSD vooral geschikt ideaal voor fotografen ‘on the road’.

Solid State Drives oftewel SSD’s zijn inmiddels gemeengoed als opslagmedium in laptops en desktop PC’s. Ook als opslagmedium buiten de PC en laptop wordt de SSD steeds populairder. Externe SSD’s krijgen een steeds grotere opslag, zijn veelal sneller en worden betaalbaarder. De Kingston XS2000 is een goed voorbeeld van deze ontwikkeling. Deze externe SSD wordt geleverd met een verwijderbare rubberen hoes en een 30 cm lang USB-C aansluitkabeltje. Het SSD-schijfje is gehuisvest in een aluminium en deels plastic behuizing, heeft een IP55-classificatie om water en stof te weerstaan en is dankzij de meegeleverde rubberen hoes schokbestending. De SSD zelf is circa 7×3,2×1,4 cm groot en weegt slechts 29 gram. Hij past dus gemakkelijk in je broekzak, fototas of laptoptas. Het is een van de kleinste externe SSD’s die je momenteel kunt kopen met genoemde opslagruimte. De SSD haalt met zijn USB 3.2 Gen 2×2-aansluiting een maximale snelheid van 2,1 GB/s voor het lezen en iets minder dan 1,9 GB/s voor het schrijven. Dit alles maakt de Kingston XS2000 een uiterst snel, draagbaar en flexibel extern opslagmedium en de perfecte metgezel voor foto- en videoshoots op locatie.

Praktijk

De Kingston XS2000 is compatibel met Windows 8.1, 10 en 11. macOS v.10.14.x en hoger, Linux v.2.6.x en hoger, Chrome OS. Android. Apple iOS en iPadOS v.13 en hoger en alle gangbare gaming consoles. Dit maakt dat deze SSD breed inzetbaar is. Er is echter ook een mits en dat is dat men wel moet beschikken over een PC of laptop met een 20 GB/s USB-C poort. De meeste PC’s bezitten USB-aansluitingen die maximaal 5 of 10 GB/s kunnen verwerken. Daarmee haal je niet alles uit de Kingston XS2000 SSD. Er zijn echter insteekkaarten verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld de StarTech USB 3.2 GEN 2X2 PCIE Kaart, waarmee men de PC kan voorzien van de benodigde USB-C poort. Veel laptops beschikken tegenwoordig over Thunderbolt. Dat maakt nog hogere snelheden mogelijk, namelijk tot 40 GB/s, maar het hield tot voor kort voor USB veelal op bij 10 of 16 GB/s. Met de introductie van Thunderbolt 4 is het echter nu mogelijk om snelheden van 32 GB/s te halen. Beschikt je laptop over een geschikte poort dan komt de Kingston XS2000 SSD tot volle wasdom en kun je razendsnel foto- en videobestanden overzetten.

Conclusie

De Kingston XS2000 is ideaal voor fotografen die veel op locatie werken. Deze externe SSD is handzaam, degelijk gebouwd en razendsnel, mits men over hardware met een USB Type-C 3.2 Gen 2×2 poort beschikt. Echter ook op een minder snelle USB-C poort presteert de Kingston prima en is men met deze SSD voorbereid op de toekomst. De Kingston XS2000 kost vanaf € 85,- voor de 500GB versie tot € 359,- voor de 4TB versie. De Kingston XS2000 SSD’s zijn onder andere verkrijgbaar op Bol.com en Coolblue. Aanbevolen!

Geplaatst in: Accessoires, Opslag