ComputerComputer
Door 28 april 2024 Lees verder →

Akvis AliveColors 9.2

Softwarefabrikant Akvis heeft naast een groot aantal plug-ins ook een compleet beeldbewerkingsprogramma voor PC-gebruikers in het programma. Van dit programma is nu een nieuwe versie verschenen. Akvis AliveColors 9.2 is volgens de makers niet alleen geschikt voor professionals, maar ook voor amateurfotografen en beginners. Het programma bezit een uitgebreide collectie gereedschappen, toepassingen, filters en effecten om beelden naar een hoger plan te tillen.

Akvis AliveColors 9.2 is beschikbaar in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Japans, Chinees en Russisch en kan draaien op Windows- (7, 8, 8.1, 10 of 11), Mac- (macOS 10.12-14.0) en Linux-computers. De minimale vereisten zijn voor Windows een Intel Core i3 processor, 8 GB RAM en een Direct X9+ compatibele videokaart, voor Mac een Intel-processor en 8 GB werkgeheugen en voor Linux een Intel Core i3-processor en 8 GB werkgeheugen. Er is een gratis Free-versie beschikbaar met meer functionaliteit dan voorheen, een Home-versie en een Business-versie. Laatstgenoemde versies herbergen ook een groot aantal krachtige filters en effecten, die Akvis jarenlang als losse plug-ins heeft verkocht. De Business-versie is bedoeld voor professionals die er commerciële projecten mee realiseren. Versie 9.2 heeft een aantal nieuwe gereedschappen, zo vinden we in het menu Effects een nieuwe groep Combine Images met de effecten Chameleon en Emersion. Het maken van in het oog lopende composities is nu gemakkelijker dan ooit tevoren. Het JPEG Artifact Remover filter bezit nu een nieuwe modus Extreme. Dit op kunstmatige intelligentie gebaseerde filter detecteert en verwijdert compressie-artefacten en beeldruis geheel automatisch. Nieuw is de optie Desaturate adjustment (Image -> Adjustment -> Desaturate) waarmee men snel een kleurenbeeld kan omzetten naar zwart-wit. De Crop en Perspective Crop gereedschappen zijn verbeterd en deze versie biedt nu ook de mogelijkheid om meerdere LUTs in één keer te laden en het aantal ondersteunde RAW-formaten is verder uitgebreid. Verder zijn er diverse kleine verbeteringen doorgevoerd en is de gebruikersinterface verder geoptimaliseerd.

Gebruikersinterface

De gebruikersinterface van AliveColors 9.2 is vergelijkbaar met veel andere beeldbewerkingsprogramma’s, met links van het bewerkingsvenster een verticale menubalk met gereedschappen, bovenaan een menubalk en rechts verschijnen dialoogvensters met informatie over het geopende beeld of een specifieke functie. Veel vensters bezitten een menubalk met tabs zodat men snel kan schakelen tussen diverse gereedschappen of toepassingen. De gereedschappen beschikken vaak over een of meer presets met voorinstellingen. En via schuifbalken kan men veelal het desbetreffende gereedschap handmatig instellen om zo het gewenste resultaat te realiseren. Via de menu-optie Workspace kan men eventueel de standaard werkomgeving naar eigen inzicht aanpassen door bepaalde onderdelen uit of juist in te schakelen. Een aantal vensters kan door middel van een functietoets, te weten Color (F6), Layers (F7), Actions (F9) en File Info (F8), of een toetscombinatie, te weten Rulers (Ctrl+R), Grid (Ctlr+’), Guidelines (Ctrl+;) en Snap (Ctlr+Shift+;), snel worden in- en uitgeschakeld. Op deze manier kan mem vrij vlot de werkomgeving aanpassen aan de taak waar men mee bezig is.

Gereedschappen

AliveColors 9.2 is voorzien van alle benodigde gereedschappen om beelden te bewerken. De gereedschapsbalk is van boven naar beneden voorzien van de volgende gereedschappen: Move (V), Rectangular Selection (M), Magic Wand (W), Crop (C), Color Brush (B), Eraser (E), Paint Bucket (G), Chameleon Brush (J), Blur Tool (K), Lighten Tool (O), Teeth Whitening (J), Deformation (D), FX Brush (X), Oil Brush (A), Fit Text to Path (T), New Shape (U), Eyedropper (I), Hand (H) en Zoom (Z). Bijna alle gereedschappen zijn ook via een lettertoets snel te activeren. Via File > Automate > Batch Processing kan men meerdere beelden tegelijk verwerken en via File > Convert kan men beelden snel converteren. Via Image > Adjustment komt men bij de opties Levels (Ctrl+L), Auto levels (Ctrl+Shift+L), Auto Contrast (Ctrl+Alt+Shift+L), Curves (Ctrl+M), Brightness/Contrast, Vibrance, Hue/Saturation (Ctrl+U), Photo Filter, Color Balance (Ctrl+B), Selective Color, Color Lookup (3D LUT), Invert (Ctrl+I), Threshold, Posterize, Black & White (Ctrl+Alt+Shift+B) en Gradient Map. De functie Lagen is via de menu-optie Layers beschikbaar. Hier vinden we ook diverse laageffecten, zoals Emboss, Bevel, Deboss, Inner Glow, Outer Glow, Color Overlay, Outer Shadow, Inner Shadow, Satin en Stroke. Kortom, AliveColors beschikt over alle gereedschappen en functies waar een modern beeldbewerkingsprogramma over dient te beschikken. Maar er is meer.

Effecten

Akvis AliveColors 9.2 beschikt via de menu-optie Effects over een groot aantal krachtige effecten. Het betreft de effecten Blur, Brush Strokes, Channel Mixer, Combine Images, Comics, Distortion, Drop Shadow, Glamour, Glitch Art, Halftone Pattern, High Pass, Linocut, Noise, Page Curl, Pen & Ink, Pixelate, Shadow & Highlight, Sharpen, Stencil en Two Keys. Met Blur kan men alle denkbare vormen van onscherpte creëren en bij Distortion draait het allemaal om vertekeningen. Met het effect Glamour kan men portretten verfraaien en via Noise kan men ruis aan een beeld toevoegen of krassen en stofvlekken wegwerken. Met het effect Shadow & Light kan men de schaduwen en hooglichten corrigeren en een beeld verscherpen kan via Sharpen. Het nieuwe effect Stencil zet een beeld om in een tekening met contrasterende randen. Met Two Keys kan men door middel het aanklikken van een wit- of zwartpunt de witbalans corrigeren, het contrast verbeteren of de kleurweergave aanpassen. Via de optie Built-in Plugins zijn verder nog diverse effecten beschikbaar die Akvis al jarenlang als losse plug-ins voor Photoshop-compatibele beeldbewerkingsprogramma’s verkoopt, te weten AirBrush, Enhancer, HDRFactory, LightShop, MakeUp, NatureArt, Neon, Noise Buster, Points en SmartMask. Met AirBrush kan men de jaren 80 laten herleven en met Noise Buster kan men ruis onderdrukken. Met MakeUp kan men de make-up van een geportretteerde aanpassen en met HDRFactory kan men HDR-beelden samenstellen. Met het effect Enhancer kan men de detaillering en de kleuren verbeteren, met LightShop kan men tal van lichteffecten, zoals regenbogen, sterren, maanlicht en dergelijke, en met NatureArt diverse natuureffecten, zoals regen, wind en sneeuw, aan beelden toevoegen. SmartMask tot slot is een handig gereedschap voor het snel aanmaken van maskers.

Conclusie

Akvis AliveColors 9.2 Business kost $ 160,- en voor dat geld krijgt men een prima beeldbewerkingsprogramma met een grote hoeveelheid handige gereedschappen en fraaie effecten aan boord. De Home-versie van AliveColors is met een prijskaartje van $ 55,- weliswaar een stuk goedkoper, maar die mag men niet gebruiken voor commerciële projecten. Er is ook nog een gratis Free-versie beschikbaar, maar die is wel beperkt qua functionaliteit. Wie het programma eerst wil proberen kan een 10-dagen probeerversie downloaden. Ons advies: zeker doen!

Kijk voor meer informatie op www.alivecolors.com.

Geplaatst in: Software