ComputerComputer
Door 4 maart 2024 Lees verder →

Macrofotografie: reproductiemaatstaf

Macrofotografie is een leuke hobby, maar vereist wel een macro-objectief dat speciaal gebouwd is voor het maken van dichtbij-opnamen. Bij de constructie is met name aandacht besteed aan het voorkomen van lichtafval in de hoeken en een kussen- of tonvormige vertekening. Bij een macro-objectief ligt het stelsel van lenselementen in vergelijking met ‘gewone’ objectieven ook verder naar binnen om van oneindig tot zeer dichtbij te kunnen scherpstellen.

Macrofotografie Reproductiemaatstaf

Dankzij deze speciale constructie levert een macro-objectief bijna altijd betere resultaten dan een macro-voorzetlens voor een gewoon objectief. Een belangrijk gegeven bij het aanschaffen van een macro-objectief is de reproductiemaatstaf of vergrotingsfactor. Een reproductiemaatstaf van 1:1 of een maximale vergrotingsfactor van 1,0x geeft aan dat het te fotograferen onderwerp net zo groot op de beeldsensor komt als het in werkelijkheid is. Wil je nog meer details dan is een reproductiemaatstaf van 1:2 aan te bevelen. Door het plaatsen van tussenringen of een balg tussen het macro-objectief en de camera kun je nog verder ‘inzoomen’ en is zelfs een reproductiemaatstaf van 1:10 haalbaar. Voor beginnende macro-fotografen is echter een goed macro-objectief met een 1:1 reproductiemaatstaf een uitstekend startpunt voor een fascinerende nieuwe hobby. Vergeet ook niet een stevig statief om bewegingsonscherpte te voorkomen!

Geplaatst in: Fototips, Macrofotografie