ComputerComputer
Door 18 januari 2024 Lees verder →

Uit de hand binnen fotograferen

In veel musea, kathedralen en andere plekken mag je vaak geen statief en/of flitser gebruiken. Gelukkig beschikken de meeste moderne camera’s over hogere ISO-waarden waarmee je ook gemakkelijk binnen kunt fotograferen. Met 1600 of 3200 ISO kom je vaak al heel ver. Een camera of objectief met ingebouwd beeldstabilisatiesysteem is  daarnaast ook erg handig.

 

Vaak kun je dan met een veel langzamere sluitertijd werken (het scheelt al gauw 2 à 3 stops) dan zonder beeldstabilisatie. Ook zijn er voor veel camera’s diverse uitstekende en betaalbare lichtsterke (bijvoorbeeld F1.8) groothoek- en standaardobjectieven te koop. Met een dergelijk lichtsterk objectief kan je in combinatie met een hogere ISO-waarde prima binnen uit de voeten. Nog een kleine tip als je uit de hand fotografeert: adem eerst rustig uit en druk dan pas af. Je kunt ook proberen je camera op de rand van een bank of kast te plaatsen en dan af te drukken. In dat geval kun je een langere sluitertijd gebruiken of je diafragmawaarde vergroten voor een betere scherptediepte.

Geplaatst in: Reisfotografie