ComputerComputer
Door 31 maart 2024 Lees verder →

Flitsen of niet flitsen?

Veel digitale camera’s beschikken over een ‘volledig automatische’ stand. Vaak wordt deze stand op de programmaknop aangeduid met een groen icoontje. Om het de gebruiker zo gemakkelijk mogelijk te maken wordt in deze stand ook het flitsen door de camera bepaald. Dat levert niet altijd een fraai resultaat op. Aan de hand van een aantal voorbeelden kunnen we duidelijk maken wat het probleem is en hoe u het oplost.

Portretfoto’s hebben last van ‘rode ogen’

Wanneer u in een donkere omgeving fotografeert zullen de pupillen van uw onderwerp(en) verder geopend zijn. Een flits van de camera stuurt licht tot in de achterkant van het oog. De reflectie is te zien als ‘rode ogen’. Dat ziet er niet flatteus uit. Gelukkig helpt een ‘anti-rode-ogen’ stand. Hierbij flitst de camera een paar keer zodat de pupil van uw onderwerp zich samentrekt. Kijk in de handleiding hoe u de ‘anti-rode-ogen’ stand van uw camera activeert.

Een object dichtbij de camera is overbelicht, de rest van de foto te donker

Een camera meet het door de flitser gereflecteerde licht. Het onderwerp dat het dichtst bij de lens is, zal het licht het eerste (en vaak het meest) reflecteren. De camera ‘denkt’ vervolgens dat er lang genoeg geflitst is en schakelt de flits onmiddellijk uit. Zorg dan ook dat er geen (lichtgekleurde) onderwerpen tussen u en uw onderwerp staan. Maak indien nodig de opname gewoon over en vermijd lichtgekleurde onderwerpen.

Buitenopnamen blijken volledig onderbelicht

Een camera die flitst naar het podium tijdens een concert, 100 meter verder, is niet wijs. De meeste flitsers reiken buiten niet verder dan een paar meter. De remedie: schakel de flitser uit en verhoog de ISO-waarde. De lichtgevoeligheid van de camera wordt hierdoor verhoogd. Daarmee is de kans op bewogen foto’s een stuk kleiner. Maak veel foto’s en probeer eventueel te steunen op een vast voorwerp.

De sfeer is uit de foto verdwenen

Die leuke Kerstavond of dat dineetje bij kaarslicht… Helaas is de foto lang niet zo leuk als de herinnering. Dat komt omdat de camera bij weinig licht de flits afvuurt. Het resultaat is een goed belichte, maar een flets ogende foto. De warmte van het aanwezige (kaars)licht is weg. Er is maar één oplossing: zet die flits uit en verhoog eventueel de ISO-waarde! Fotografeer de kerstboom of open haard het liefst vanaf statief. En maak van het dineetje gewoon veel foto’s. De opnamen kosten niets en er zit vast wel één of meer goede opnamen tussen.

Geplaatst in: Fototips